Közélet

2007.11.11. 17:18

Másokat tárgyalunk ki beszélgetéseink nagy részében

Néha fájdalmas, néha vicces. De nem tudunk meglenni nélküle. A legtöbb ember nagyra nyitja a fülét és izgalomba jön, ha pletykát hall. Akár a barátunk új kedveséről, akár egy kevésbé kedvelt munkatárs előléptetéséről van szó.

Békési Brigitta

A pletyka definíciója

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a pletyka: bizalmas, tapintatlan, felelőtlen hír vagy híresztelés.

Szeretek pletykálkodni — mondja G. Mariann. — Ha összejövünk a barátainkkal, képesek vagyunk órákig pusmogni egymás között. Leginkább a távollevőkről rendelkezésünkre álló információkat cseréljük ki egymás között. Egyszerűen kíváncsiak vagyunk, hogy mi történt történt velük, hogyan alakul az életük — folytatja. — Persze a férjek sem maradnak ki a sorból, egyszer teszteltük is őket. Randevúra hívtuk egymás párjait, persze ismeretlenként, telefonon. Amelyikük elment a találkára, a legkevesebb az volt, hogy aznap nem kapott vacsorát. Sokáig téma volt még egymás között ez az emlékezetes akciónk.
— Szerencsém volt egy pletykának köszönhetem az állásom — meséli Klakk Zsuzsa. — Egy állásinterjú előtt hallottam, hogy a főnök ki nem állhatja, ha valaki miniszoknyában jelenik meg a munkahelyen, a vörösre lakozott hosszú körmöktől pedig egyenesen borsózik a háta. A meghallgatáson egy tucat csinibaba között várakoztam bokáig érő, hosszú nadrágban. A főnök utólag bevallotta, hogy a megfelelő képzettségem és a nadrág miatt döntött mellettem. Véleménye szerint, a tárgyalópartnereink is csak így vesznek komolyan.

Beszélgetéseink legnagyobb részében pletykálkodunk

Az emberek nagy része, beszélgetés során pletykálkodik is, a hétköznapi kommunikáció nagy részét mások kivesézése jelenti sokak számára, mondta Pappné Makóczki Mariann pszichológus. Számos közösségben, találkozón szinte elvárás, hogy információkat közöljünk másokról, enélkül az is előfordulhat, hogy kiközösítenek az adott társaságból. Ne lepődjünk meg, ha ilyen esetben nem szereplünk majd a meghívottak listáján legközelebb. A szakember szerint a pletyka, a problémák kivetítéséről és a felelősség elhárításáról szól, ezáltal az emberek érettségi szintjének is kiváló mutatója a pletykával töltött órák mennyisége. — Meg kellene tanulnunk az ítélkező- és minősítésmentes kommunikációt, hiszen aki mást megítél, előbb-utóbb őt is meg fogják szólni. Manapság az intrika és a rágalom szinte összemosódik a pletyka szó jelentésével — tette hozzá a pszichológus.

 Mivel a témának nagy hatása van a kommunikációra, egyre többen foglalkoznak vele. Volt, aki könyvet is írt róla. — Szveterszki Zsuzsa, könyvében nagyon érdekfeszítően tárja fel a témát — meséli Papp Mónika. — Harmincöt féle pletykát különböztet meg. Ezek között szerepel az úgynevezett csonkapletyka, amikor az ember kiegészít valamit, amit nem tud pontosan. Ilyenkor az eredeti történetet mindenki a saját fantáziája szerint egészíti ki, míg az eredeti sztoriból a végén nem sok marad. Ezen kívül, létezik gyógypletyka, amely vigasztalásként szolgál például azok számára, akiket kirúgtak a munkahelyről.
— Nagyon negatívan érintett, amikor a férjemről az a hír terjedt el a faluban, hogy alkoholista — meséli Erzsike néni. — Főként a gyerekeink számára volt kellemetlen, mert az iskolában visszahallották az osztálytársaiktól, akik pedig a szüleiktől szerezték az információt. A negatív hír futótűzként terjed egy ilyen kis településen, persze, hogy eljutott a férjem munkáltatójának is a fülébe, aki elbeszélgetett az urammal és figyelmeztette, hogy az állásával játszik.
Az idődödő hölgy elmesélte, hogy bár az párja alkalmanként ellátogatott a kocsmába, egy korsó sörnél soha nem ivott többet. Egy idő után aztán elhalt a pletyka, mert a valóság nem igazolta a feltevéseket, továbbra is rendes körülmények között éltek.
— Az évfolyamunkon van egy srác, akivel nagyon jól megértjük egymást — mesélte Kocsis Andrea. — Sokat vagyunk együtt, hasonló az érdeklődési körünk és a hobbink. Minkettőnket érdekelnek a régi filmek, főként a kisebb népcsoportokról szóló rövidebb történetek. Egyszer meglátták a barátaink, hogy mozi után beültünk egy kávéra és egy sütire a közeli cukrászdába. Azóta innen-onnan halljuk, hogy biztosan titokban együtt járunk, amit egyszerűen nevetségesnek tartunk mind a ketten. Persze helyes a srác és sokszor a nyakába is ugrom, de csak azért, mert örülök neki, nem pedig, mert szerelmes vagyok. Úgy gondolom, hogyha a barátnőjét ez nem zavarja, addig másnak sem kell ezen törnie a fejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!