Közélet

2007.11.19. 08:02

Nem nyugodhat békében a kitelepített tanító

A volt tanítvány állítja: gondozták a nyugvóhelyet, de egyelőre kérdéses, hogy mi történik a Jászkisérre kitelepített, sokáig a községban tanító Radda Károlyné sírhelyével. Az egyház szerint kiadható volt az addig gondozatlan nyughely.

Banka Csaba

A nagy kereszt árnyékában

— Pipi néni minden megmaradt vagyonát az egyházra hagyta — emlékezett vissza Szüle Katalin. — Csak azt kérte az akkori plébánostól, hogy a temető keresztjétől nem messze temessék el. A plébános teljesítette a végakaratot, és a sírkövet is elkészítette. Azt a sírkövet is inkább ledöntötték, minthogy kidőlt volna magától. Ezzel is csak azt akarják bizonyítani, hogy mennyire gondozatlan volt a sírhely — vélekedett az egykori tanítvány.

— Pipi néninek köszönhetem, hogy megtanulhattam németül, hogy később bejárhattam a fél világot, és most már nem lesz hová egy csokor virágot vinni, mert eltűnik a sírja — fakadt ki a jászkiséri Szüle Katalin, amikor Radda Károlyné, egykori kitelepített sírhelyének kiadásáról beszélt lapunknak. — Pedig a tanítványai minden évben virágot vittek oda, körbe kapálták a sírt.
— Miért nem tettek azért, hogy kiválthassák?
— Mert egyszerűen nem tudtunk róla, hogy kiadó. Az csak természetes, hogy mindent megtettünk volna azért, hogy megmaradjon a tanítónk sírhelye. Tudja mennyit jelentett az számunkra, hogy a hatvanas években németül tanulhattunk a faluban? Radda Károly ezredes feleségeként telepítették ki 1951-ben több, mint kétszáz másik sorstársával Budapestről Jászkisérre Pipi nénit — maga nevezte így magát. Nem azért kellett eljönnie mert osztályidegenné vált, hanem mert valamelyik elöljárónak megtetszett budapesti háza.
— Mit kívánnak tenni?
— Teljesen tanácstalan vagyok, mert a sírhelyet már kiadták, és nem tudtam kapcsolatott teremteni egyetlen szervezettel sem, amelyik az egykori kitelepítettek emlékét ápolja. Azt mondják, hogy gondozatlan volt a sír, de ez nem igaz. A borostyán benőtte, ahogy sok más sírt is a kiséri temetőben. Egyetlen hozzátartozója sem él, fogadott fia is meghalt már. Azért rendszeresen körbekapáltuk, és virágot is vittünk oda.

— Nem egyik napról a másikra történt meg a sírhely kiadása — mutatott rá Tóth István káplán, amikor megkerestük az ügyben. — Ismereteim szerint több, mint két évig folyt a levelezés a sírhely akkori gondozójával, de végül nem váltották újra. Ráadásul a temetőgondnok elmondása szerint gondozatlan, gazos, elhagyott volt a sírhalom. Egyszerűen senki nem törődött vele. Szerintem ez az egyház belső ügye, nem hiszem, hogy ezzel foglalkozni kellene az újságnak. Bárki tisztában lehetett azzal — mindig ez volt a szabály —, hogy a sírhelyeket 25 év elteltével újra meg kell váltani. Ez ügyben viszont senki nem jelentkezett nálunk.

— Rada Károly ezredesnek és feleségének nem volt saját gyermeke — mondta Csajági Sándor temetőgondnok. — Az ezredes katonabarátjának fiát viszont gyakran látták vendégül. Amikor Pipi néni meghalt — több mint harminc évvel ezelőtt — ő vállalta a sírhely gondozását.
— Amikor a 25 év letelt nem váltotta újra?
— Nem, mert az volt a szándéka, hogy a tanárnő földi maradványait exhumáltatja és férje mellé temetteti az ország másik részén. Több, mint kétéves levelezés, telefonálgatás kezdődött. A szándék azonban csak szándék maradt, mert a fogadott fiú is meghalt. Az ő hozzátartozói viszont már azt mondták, hogy nincs szándékukban foglalkozni a jászkiséri sírhellyel.
— A tanítványok nehezményezik, hogy kiadták azt.
— A sírhelyet mégsem gondozta egyikük sem. Egyrészt letelt a 25 éves megváltási idő, másrészt a temető szabályzata is említi, hogy a sírhelyeket rendben kell tartani. Márpedig az nem volt rendben tartva. Az ott lévő sírkő is kidőlt már. Azt megőrzésre a legközelebbi sírköveshez szállítattam át. Nem játszottunk ki senkit, viszont a környékén lévő sírok tulajdonosait — ők váltották ki a sírhelyet — is meg lehet érteni, mert a gazos, gondozatlan sír mellett a többit is nehezeb rendben tartani.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!