Közélet

2007.11.24. 19:30

Tovább hanyatlik a falu?

Jásziványon megszüntetés veszélye fenyeget egyes buszjáratokat. A faluban aláírásgyűjtésbe kezdtek megtartásuk érdekében. Sokaknak ez az egyetlen közlekedési eszköz, amivel eljutnak munkába, iskolába és orvoshoz.

Illés Anita

Mint arról korábban beszámoltunk Jásziványon a polgármesteri hivatalt néhány hete értesítette az Agria Volán, hogy december 9-től kivonul a területről. Ezzel jelentősen csökkene a faluban élők közlekedési lehetősége, mivel a járatok nagy részét jelenleg még az Agria Volán biztosítja. Jásziványon a fiatalokban és idősekben egyaránt nagy felháborodást váltott ki a tervezett intézkedés. Többen úgy gondolják, hogy az óvoda- és iskolabezárást követően tovább romlik a település helyzete és teljesen ellehetetlenül a Jászság legkisebb települése. A buszjáratok megmentéséért aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Keresik a megfelelő megoldást

— Jelenleg folynak a tárgyalások a jásziványi polgármesteri hivatallal — tudtuk meg Magyar Bélától, a Jászkun Volán személyszállítási üzletágának vezetőjétől. — Egyeztetjük elképzeléseinket és megoldást keresünk, hogy a járatok megfelelő időpontban indulhassanak a faluból, illetve a faluba. Bízunk benne, hogy sikerül kompromisszumos megoldást találni — mondja Magyar Béla. Borbély István polgármester legutóbb lapunknak szintén megerősítette, hogy a megyei Volán társasággal a megszokott járatok megtartásáról tárgyalnak.

— Nagyon rossz idők járnak a vidéken élőkre — vélekedik Jancsóné Erzsike néni. — Nem is tudom mi lesz, ha megszüntetnek buszjáratokat. Mivel fogunk eljutni a környező településekre? Én már ugyan nem utazok mindennap, de hetente be kell mennem Apátira vásárolni, valamint orvoshoz és a gyógyszertárba. Nem beszélve arról, hogy a fiataloknak valamivel csak el kell menni innen iskolába és a munkahelyre — mondja a nyugdíjas néni.
— Egyszerűen felháborító, hogy több járatot megszüntetnének december elejétől — vettette fel Urbán Éva. — A reggel fél hetes és hét tizes járatokat is érinti az Agria Volán elképzelése, amelyekkel dolgozni megyünk. A gyerekek is ezekkel a korai buszokkal utaznak Jászapátira iskolába. Sokan nem tudjuk megoldani azt, hogy autóval járjunk dolgozni. Ami még dühítőbb, hogy múlt héten szombaton jöttünk a megállóhoz, hogy majd indulunk a munkahelyre, csak álltunk és vártunk, a busz viszont nem jött. Erről nem értesítették a lakosságot. A hétvégén kritikusabb a helyzet, mert kevesebb a járat. Ha megszűnne a háromnegyed kettes, ami Apátiról indul, akkor csak este hatkor tudunk visszajönni a faluba — panaszkodik Éva.
— Miután az Agria Volán hivatalosan közölte az önkormányzattal, hogy kivonul a területről aláírásgyűjtésbe kezdtünk — mondja a jásziványi Kiss Katalin. — Szeretnénk azt elérni, hogy amennyiben az Agria Volán kivonul a területről, akkor a Jászkun Volán tartsa meg a korábbi járatokat. Úgy gondoljuk, hogy mindennapi életünkhöz elengedhetetlen hogy megfelelő időben induljanak a buszok, hiszen azzal járunk dolgozni, iskolába és orvoshoz. Körülbelül száz aláírás gyűlt össze az elmúlt hetekben. Kérésünket az aláírásokkal együtt a héten postai úton eljutattjuk a Jászkun Volánhoz — mondja Kiss Katalin.
Pintér Lajos, az Agria Volán személyszállítási üzletágigazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy már évek óta tervezik a területről való kivonulást és azt várhatóan a területileg illetékes társaság fogja átvenni. — Értesítettük Jászivány önkormányzatát, hogy december 9-től nem az Agria Volán látja el a szolgáltatást. Az, hogy már a múlt szombaton nem indult egy járat valószínűleg műszaki vagy egyéb hiba miatt történhetett. December 9-ig biztosítjuk a buszközlekedést a település lakosságának — tájékoztatott az üzletágigazgató.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!