Közélet

2007.12.08. 11:00

Szétszakított családok

Az oltár előtt, a házasulandó pároknak a legtöbbször nem fordul meg a fejükben, hogy egyszer majd elválnak szívük választottjától. Akkor sem, ha a statisztikából egyébként ez következne.

Békési Brigitta

Nem bántam meg, hogy elváltam a férjemtől — mondta a szolnoki Mészáros Lászlóné. — A volt párom állandóan a kocsmákat látogatta, nem törődött a családjával. A kisebbik lányunk fél éves volt, amikor az édesanyámhoz költöztem a gyerekekkel. Nem volt könnyű döntenem, mert szerettem a férjemet, annak ellenére, hogy ő folyton részegen jött haza. A nagymama sokat segített a válás után, később már egyedül is boldogultam. A gyerekeket soha nem látogatta meg az édesapjuk, a lányok sem kérdeztek róla.
— Az első válóperes tárgyalásunkon már túl vagyunk — közölte Németh Csaba. — A feleségemet Szolnokon ismertem meg. A kisfiunk születése után egy évvel külföldön vállaltam munkát és azóta is kint dolgozom, immár hét éve. Ezen időszak alatt volt, hogy kéthetente, de havonta egyszer és az ünnepeken mindig hazajöttem. Az eltelt évek alatt eltávolodtunk egymástól a nejemmel, teljesen megváltozott az elképzelésünk az életről és a gyereknevelésről — folytatta. — A válóperes tárgyalás előtt mindenben meg tudtunk egyezni, közös ügyvédet fogadtunk. A gyermekünk az anyukájánál marad és a lakásról is lemondok az ő javukra.
— A házasévek alatt szép lassan kiderült a párom számára is, hogy nem vagyok egy hűséges típus — osztotta meg véleményét velünk G. Sándor, hatvanas, vidéki férfi. — Sajnos a mi társadalmunk nem engedi meg a többes kapcsolatot. Bár működik a nyitott házasság intézménye, mégsem igazán elfogadott. Őszintén élhetnénk és megengedhetnénk egymásnak, hogy ha úgy alakul, megszerethessünk valaki mást, valakiben valami mást, miközben továbbra is megadjuk egymás számára a tiszteletet és a szeretetet. Sajnos a feleségem nem így gondolkodik és néhány éve a válókeresetet is beadta. Akkor jöttem rá, hogy nélküle nem tudnék élni, így feladtam az elveimet, elhagytam a barátnőimet, úgyis öreg vagyok már. Azóta pedig biztosan tudom, hogy jól döntöttem.
A felmérések alapján a válások 71 százalékát a nők kezdeményezik. Napjainkban minden tizedik magyar felnőtt elvált házastársától. 1920-21-ben ezer főre 7, 6 válás jutott, míg 2004-ben ezer főre ez a szám 28, 5-re nőtt.
  — Az eltérő iskolai végzettség és műveltég eltérő értékrend igényével is társul — mondta Pappné Makóczki Mariann pszichológus. — Nem szerencsés, amikor az egyik fél a szabadidő hasznos eltöltésének az opera látogatását tartja, a másik fél pedig inkább a kocsmába járna. A különböző szociokulturális háttér, világkép, vallásosság vagy annak hiánya is konfliktusokat szülhet egy kapcsolatban. A törvénytisztelő nehezen tud együtt élni egy deviáns, normaszegő emberrel, míg a patikatisztaságot kedvelőnek is sok kompromisszumot kell kötnie egy rendetlen társsal.

Keret : A közös vagyon megosztásásáról legjobb megegyezni
Ha a házastársak a házasság felbontását egyező akaratnyilvánítás alapján kérik, a keresetlevélhez csatolniuk kell a közös vagyon megosztására vonatkozó megállapodásukat, kivéve, ha közöttük legalább három éve megszakadt az életközösség és külön lakásban élnek, áll a családjogi törvényben. Ha a közös vagyon kizárólag ingóságokból áll, melyet a házastársak már megosztottak és a birtokbaadás is megtörtént, az egyezségnek csak azt kell tartalmaznia, hogy a házastársaknak egymással szemben a házastársi közös vagyon megosztásával kapcsolatban további követelésük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!