Közélet

2008.01.26. 11:28

Kétségek között a megsarcolt gazdák

Komoly riadalom támadt az őstermelők körében tavaly, amikor az adóhatóság közölte: idén nekik is kell adószám, s megszűnik az a mentességük, hogy 500 ezer forintig nem kell számlát, illetve nyugtát adniuk. Az áfatörvény már hatályba lépett, de sokak számára még ma sem tiszta teljesen a kép.

Mészáros Géza

Kis földterületem van, évek óta árulok, csak a felesleget szoktam a piacra vinni — válaszol érdeklődésünkre Kovács Istvánné. — Három nagy őszibarackfánk van, ezen kívül körtét, málnát, szőlőt és virágot szoktam eladni. Jól jön a nyugdíjam mellé ez az évi 200-300 ezer forintnyi plusz pénz. Ebből az összegből kell kifizetnem az asztal helyfoglalási díját és a piacra vitt zöldségek, gyümölcsök kilójáért a nyolc forintot is. Ha ezt megadóztatják, nem éri meg majd kivinnem a felesleget. Eddig elég volt az őstermelői igazolvány. Most azt sem tudom, hogy kinek kell adóznia: csak annak, aki a piacra termel vagy nekem is? Azt sem értem hogy nekem miért kell az adószám az őstermelői igazolványom megújításához? A piacon sem tudtak pontos útmutatást adni.

— December 21-én adtam be a kérőlapot az APEH-hoz, de csak január végén kaptam meg az adószámot — mondja egy állattenyésztő. — Ezen kívül az sem biztos, hogy a földhasználati papíromat, amely a kilencvenes években készült, elfogadják vagy sem. Rengeteg az intéznivaló, jó lett volna, ha egy átfogó tájékoztatót adnak ki az őstermelőknek — hangsúlyozza.

Évtizedek óta árul a szolnoki piaccsarnokban K. J-né, aki nap mint nap hajnalban kel, s viszi a friss zöldséget. Nem rejti véka alá a véleményét, s azt mondja: felháborítónak tartja az intézkedést: — Nem így kellett volna ezt megoldani — vélekedik. — Miért nem azokkal foglalkoznak, akik kezében milliók forognak naponta? Mi fillérekből élünk, nekünk ez csak nyugdíj-kiegészítés, miért éppen velünk tolnak ki? Biztos vagyok abban, hogy sokan vannak a piacon, akik azt sem tudják, hogy kell kiállítani egy nyugtát, ráadásul koszos kézzel kezdjünk el írogatni? Én ki fogom tölteni a nyugtát, de az is biztos, hogy az ebből befolyt összeg nem fogja elérni azt a szintet, hogy abból adózni kelljen — panaszolja emelt hangon.

Nos, ha ekkora a bizonytalanság, mi megpróbáltunk tájékozódni az ügyben, s lehetőleg világos képet adni az érintett gazdálkodóknak. A választ térségünk egyik országgyűlési képviselőjétől kaptuk meg, aki a témában illetékes területen tevékenykedik, ráadásul régóta őstermelő.

— Nem kell a jövőben adószámot kérniük, illetve számlát, nyugtát adniuk azoknak az őstermelőknek, akik alapvetően saját maguk, illetve a családjuk számára termelnek mezőgazdasági terméket, de ha feleslegük keletkezik, azt alkalmi, eseti jelleggel értékesítik a piacon — hangsúlyozta érdeklődésünkre Herbály Imre, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke. — Ehhez azonban egy, csak erre a tevékenységre jogosító őstermelői igazolványt kell kiváltaniuk. Erre a maximum 1 hektár termőfölddel, vagy 0,3 hektár szőlő-, illetve gyümölcsterülettel rendelkező őstermelők jogosultak — mondta, majd hozzátette:

— A 2008. elején hatályba lépő áfatörvény-módosítás ugyanis kimondja, hogy adóköteles tevékenységet csak adószámmal lehet folytatni. Mindez azokra az őstermelőkre érvényes, akik üzletszerűen, rendszeresen értékesítenek — magyarázta Herbály. Nekik mindenképp kell az adószám, s számlát, illetve nyugtát is kell adniuk. A kompenzációs felárat ugyanis csak adószám birtokában lehet érvényesíteni januártól. Az adószámot a felvásárlónak történő első értékesítésig kell kiváltani. Ha valaki nem felvásárlónak értékesít, és a bevétele nem haladja meg az ötmillió forintot, célszerű alanyi adómentességet választania. Ebben az esetben az adószámot 2008. január 15-ödikéig kellett kiváltania és az alanyi adómentesség választásáról is eddig az időpontig kellett nyilatkoznia. Ha ezt az időpontot elmulasztotta, igazolási kérelmet terjeszthet elő az adóhatóságnak, amely az összes körülményt mérlegelve visszamenőleg adja ki az adószámot.

600 ezer forint árbevétel alatt nem kell adózni

Az őstermelői igazolvány megújításához szükséges az adószám valamint a pontos helyrajzi számot tartalmazó földhasználati papír is, tájékoztatott Szatmári Géza megyei falugazdász. Adóbevallást annak kell készítenie, akinek az évi árbevétele meghaladja a 600 ezer forintot. Ezen összeg alatt nem kell adóbevallást készíteni, viszont ilyenkor is kell nyilvántartást vezetni a bevételről. Akinek az éves árbevétele 600 ezer és négymillió forint közötti, további adókedvezményeket vehet igénybe.

25 ezer őstermelőt tartanak nyilván a megyében

Az elmúlt évben 25 ezer őstermelőt regisztráltak a megyénkben — tudtuk meg Gombár Mihálytól. A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vezetője elmondta, az idén elején hatályba lépett áfatörvény-módosítás egyelőre csak némi értetlenséget okozott, de jelentős létszámú visszalépést nem. Ez azt jelenti, hogy bár jelenlegi is vannak olyan gazdálkodók, akik még nem váltották ki az adószámukat, de értesüléseik szerint 2008-ban is mintegy 25 ezer őstermelő fog a megyei nyilvántartásban megjelenni.

Ki a mezőgazdasági őstermelő

Mezőgazdasági őstermelőnek minősül az a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki a saját gazdaságában a meghatározott termékek előállítására irányuló tevékenységet folytat, és ennek igazolására őstermelői igazolvánnyal rendelkezik. Továbbá, a családi gazdálkodónak minősülő magánszemélyt és e magánszemélynek a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagját is.

Mészáros Géza -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!