Közélet

2008.02.08. 11:02

A helyiek dühöngenek: Valami bűzlik Zagyvarékason!

A zagyvarékasiak közül sokan nem érzik azt a bűzt, ami többek szerint a helyi fehérjefeldolgozóból származik. Mások viszont annál inkább.

Békési Brigitta

— Tizenöt éve lakunk itt. Korábban nem éreztem, hogy büdös van Zagyvarékason — kezdte Buskó Ödönné Elvira, aki nem messze lakik a fehérjefeldolgozótól, ahonnan állítása szerint a szag árad. — Mostanában viszont az év minden időszakában érezzük, szellőztetni sem mindig tudok emiatt rendesen.

— Aláírást gyűjtöttem a Rékason érezhető bűz miatt — mondta a helybeli Bendó Imre. —  Egy két évvel ezelőtti búcsú alkalmával a vendégeink elmentek, mert nem bírták elviselni a szagot. A lányomék folyton azzal nyaggatnak, hogy miért nem költözünk már el innen. Hiába szólunk a környezetvédőknek, amikorra kiérnek, már nem lehet érezni semmit.
— Zagyvarékasi Környezetvédő Egyesület elnevezéssel civil szervezet alakult, amely foglalkozik a bűzhatással kapcsolatos lakossági panaszokkal is — tájékoztatott Zoufal Béla, helyi képviselő, a szervezet elnöke. — A polgármesteri hivatal több ízben küldött lakossági észrevételt a környezetvédőknek, akik kötelezték a fehérjefeldolgozót, hogy szüntessék meg a bűzhatást. Január 20-tól 28-ig folyamatosan lehetett érezni a kellemetlen szagot, de azóta egyetlen lakos sem tett panaszt emiatt. Én az itt lakókat képviselem, nem bezáratni akarjuk a gyárat, hanem megszüntetni az onnan jövő szagot.

— Nem tudom, miről beszélnek az emberek, én nem szoktam érezni semmiféle kellemetlen szagot — mondta Csikó Kálmánné. — Itt születtem, de soha nem volt a szaggal problémám. A teheneket érzem néha csak, ha erre hajtják őket, mást nem.
— Körülbelül két évvel ezelőtt érkezett az első panasz. Tavaly nyáron több jelzést is kaptunk a szokottnál — mondta Szendrey Csaba, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese.

Jelenleg is vizsgálják, jól működik-e

Jelenleg környezetvédelmi szakemberek vizsgálják, hogy jól működik-e a bioágyhoz tartozó elszívórendszer, hogy onnan szívnak-e, ahonnan kell — közölte Szendrey Csaba, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség műszaki igazgató-helyettese. Február 13-án átbeszéljük a vizsgálat eredményét, a megtett és megteendő lépéseket. A cél az, hogy tartósan ne legyen büdös. Utolsó felszólítás volt ez a gyárnak. Úgy gondolom, beépítettek minden technológiai elemet, amelyek a megoldást jelentik.

— Folyamatosan ellenőrizzük a fehérjefeldolgozót. Korábban az volt a probléma, hogy sűrűn előfordult, a bűzt nem az elszívó szívta be, hanem az az épület különböző nyílásain távozott. Ez a gond előbb megoldódott, később azonban újra jelentkezett. Tavaly november végén alaposabb karbantartást rendeltünk el, kitakarították a csövek lerakódásait, a rácsokat. Ezenkívül a biofilteres ágy alatti csőhálózatnak is voltak fáradási tünetei, ezeken is javítottak.

— Ebben az üzemben több mint négyszázmilliós beruházás valósítottunk meg az elmúlt négy év alatt — tudtuk meg Bartha Ferenctől, a SZATEV Fehérjefeldolgozó- Takarmánygyártó és Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatójától. — Új csarnokot  és biofilteres szűrőt építettünk, a technológiai gépeket pedig korszerű, uniós normáknak megfelelő gépekre cseréltük ki. Az állati eredetű hulladékot megfőzzük, leszárítjuk és a leszárított anyag komposztáló telepre kerül, mely már nem Zagyvarékason található. Ez egy fontos környezetvédelmi tevékenység, hiszen ez az egyetlen elfogadható technológia Európában, mellyel sterilizálhatjuk az emberi fogyasztásra alkalmatlan állati eredetű hulladékot — folytatta. —  Mind a főzés, mind a szárítás során fehérjebomlási termékek jelennek meg, melyeknek kellemetlen a szaga. A lényeg, hogy teljesen zárt berendezésben történjen az állati eredetű hulladék kezelése. A korszerű gépeink ezt biztosítják. Az üzemcsarnokban a bűzös levegő elszívórendszeren és biofilterszűrőn keresztül kerül a szabadba. Ennek a levegőnek olyan tisztaságúnak kell lennie, hogy ne okozzon problémát. A hatósági vizsgálatok során nem haladta meg a kibocsátott bűz a megengedett paramétereket. A rendszert még tovább próbáljuk tökéletesíteni a környezetvédőkkel együtt, hogy ne zavarjuk a lakosságot. Ez a mi érdekünk is — mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!