Közélet

2008.02.03. 10:06

A katasztrófavédelem felkészült az esetleges árvízre

A tavaszi hóolvadás, illetve esőzések miatt az idén is veszélyeztetheti az ár- és belvíz az ország egyes területeit. A felkészülés még a télen elkezdődött - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek vasárnap.

MTI

Amíg a víz lakott területet nem veszélyeztet és gátak között van, az átemelő szivattyúk működése és a víz irányítása alapvetően a vízügy dolga. Az OKF-nek akkor van szerepe, ha mentésre, kitelepítésre kerül sor - mondta Dobson Tibor. A katasztrófavédelem szóvivője felhívta a figyelmet, hogy az árvíz megelőzésénél a legfontosabb az információáramlás: Magyarország valamennyi szomszédos ország partnerszervezetével megállapodott a kölcsönös tájékoztatásról, de megegyeztek az előjelző rendszerek kiépítésében is.

Az OKF központi anyagraktárában elsősorban a műszaki mentéshez szükséges anyagokat készletezik: kétszáz szivattyút, több ezer szerszámot, takarót, több százezer homokzsákot tartanak, míg a megyei kirendeltségeken ezer szivattyú áll rendelkezésre. Az itt tárolt, ideiglenes elhelyezéshez szükséges felszereléssel körülbelül 15 ezer embert tudnának ellátni ággyal, takaróval, párnával, de ha ezekből többre lenne szükség, a gyártók soron kívül szállítanák a szükséges mennyiséget.

Kisebb mennyiségben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok depóiban is felhalmozták a védekezéshez szükséges anyagokat - fáklyákat, lapátokat, gumicsizmákat, esőköpenyeket, homokzsákokat -, elsősorban azokban a megyékben, amelyek kimondottan veszélyeztetettek, így Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A polgári védelmi szervek az idén uniós forrásból 720 millió forintot költenek árvízi védelemre: lakosságvédelmi, mentési célú eszközöket - például szivattyúkat - vásárolnak majd, amivel pótolják a 2006-os nagy árvíz idején felhasznált eszközöket és fejlesztésre is lesz lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!