Közélet

2008.02.21. 15:40

A kutyák is járnak kozmetikushoz

A szolnoki Nagyné Pusztai Márti úgy beszél az állatokról, mint más az emberekről. Tőle azt is megtudjuk, hogy milyen összefüggés van egy betörés és a kutyakozmetika között.

Békési Brigitta

Az idegesebb kutyák nyugtatót is kaphatnak

Mártit még nem harapta meg kutya, de többször előfordult már, hogy majdnem megkapta egy-egy türelmetlenebb, nyugtalanabb eb. Ilyen esetekben van, amikor attól is megnyugszik a kutya, ha az állat gazdája kimegy abból a helyiségből, ahol az állatot nyírja. A gazdik beleegyezésével nyugtató pasztát is szokott kenni azon páciensei szájába, akik idegesebb típusúak. Persze előfordult már, hogy a kutya éppen a nyugtatótól vált olyanná, akár egy nikkelbolha.

— Bugi érkezett hozzánk elsőként — mutat rá a szandaszőlősi Nagyné Pusztai Márti a drótszőrű foxira. — Pár éve betörtek hozzánk egy éjszaka és akkor döntöttem úgy, hogy kell egy kutya a házhoz. Egy tanyáról menekítettem ki a kissé elhanyagolt állapotban levő kutyust. A férjem, Zsolti, azt mondta, hogy jöhet a kutya, de ha megharap, akkor mennie kell a háztól. Elvittem a négylábút egy kozmetikushoz, aki úgy nyírta le szegényt, hogy hazafelé a kocsiban sírva fakadtam, mert inkább hasonlított egy egérre, mint egy kutyára. Ekkor jutott eszembe, hogy így én is le tudtam volna vágni a szőrét — folytatja. — Anyukám ösztönzésére két évvel ezelőtt beíratkoztam egy fél éven át tartó kutyakozmetikus tanfolyamra, amelyet a fővárosban indítottak. Itthon kellett hagynom az akkor 5 éves kislányomat és a 3 éves ikerfiaimat. Volt, hogy a hét felét Budapesten töltöttem. A tanfolyam elvégzése után kicsit kétségbeestem, mert nagyon kevés vendégem volt. A férjem ismerte az állatotthon egyik munkatársát, aki megengedte, hogy gyakoroljak a kutyusokon, mondván így én sem megyek ki a gyakorlatból és az ebek is könnyebben gazdira találnak.
— Mártikának már kialakult a vendégköre, de még mindig visszajár hozzánk és rendbeteszi az itteni állatokat — meséli László István, a szolnoki állatotthon munkatársa. — Nem fogad el soha fizetséget cserébe, társadalmi munkát végez. Nem csak megnyírja a kutyákat, hanem féregteleníti, kikezeli a négylábúak ekcémáját is. A csapzott, ápolatlan kutyák agresszívebbek, hiszen idegesíti őket is a viszketés — teszi hozzá. — Egyszer fehér pulik kerültek hozzánk, a bundájuk szinte rájuk rohadt, de Márti őket is készségesen elvállalta. Itt az állatotthonban a rengeteg kutya között állt neki a munkának, miközben az itt lakó ebek a nyírás egész ideje alatt őt ugatták. A pulik mindegyike gazdához került azóta.
— Gyerekkoromban többször vittünk haza talált kutyát — emlékezik vissza Márti csillogó szemekkel. — Az 101 kiskutyás korszakban dalmatánk volt, utána labradorunk, majd berni pásztorunk, akit egy mezőn fogtunk be. Szegény nagyon félt minden kézlegyintéstől, biztosan bántalmazták. Tizennyolcadik szülinapomra kaptam Körtét, egy magyar vizsla és egy kisebb termetű eb keverék utódát, aki azért kapta ezt a nevet, mert amikor felemeltük, úgy nézett ki, mint egy villanykörte. Amikor elpusztult, a kiskutyáját én neveltem fel, cumisüveből itattam tejjel. II. Körte már 11-12 éves, az anyukáméknál van — folytatja. —  Tavaly januárban a férjemnek szólt egy ismerőse, hogy lefialt a pulijuk. Egyből rávágtam, hogy nekem kell a kölykökből. Bepakoltuk a gyerekeket az autóba és 150 kilométert utaztunk a kutyusért. Zsazsa másfél éves, jól megvan a foxinkkal, nem bántanak senkit, csak ugatnak. Betörők sem jártak felénk már régóta, reméljük nem is fognak. A postás azonban mindig egy kis kerülővel dobja be a leveleinket, mióta kutyáink vannak.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!