Közélet

2008.02.09. 14:48

A szegények számára bezárul a gyógyulás lehetősége?

Navracsics Tibor kifejtette: a kormány célja az egészségügyben is az, hogy minél több pénzt kivonjon a rendszerből, hiszen a konvergenciaprogram szerint 250 milliárd forintot ki kell venni ebből a szektorból.

forrás.Hírszerző

Az ellenzéki politikus szerint a profitelv bevezetésével kettészakítják a magyar társadalmat, különválik a szegények és a gazdagok egészségügye.

Azokra az MSZP-s nyilatkozatokra, miszerint a törvény megfelelő garanciát nyújt ez ellen, Navracsics Tibor azt mondta: feltételezi, hogy a szocialisták komolyan gondolják a véleményüket - nem a 2006-os választási kampányt játsszák el -, de ez kevés.

A Fidesz frakcióvezetője szerint, ha 49 százalékban beengedik a profitérdekelt magántőkét az egészségpénztárakba, akkor azok vagy emelik a költségeket, vagy szűkítik az ugyanazért a pénzért elérhető ellátásokat, a szegények számára ezzel bezárul a gyógyulás lehetősége.

A közvélemény-kutatások szerint a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazás érvényes lesz, ennek ellenére az ezek eltörléséért küzdő Fidesz parlamenti frakciójának vezetője úgy érzi: pártjának a kampány egy hónapja alatt is folyamatosan azon kell dolgoznia, hogy valóban eredményes legyen a referendum.

Arra a kérdésre, hogy mit várhatnak az emberek, ha az igenek lesznek többségben egy eredményes népszavazáson, Navracsics Tibor azt felelte: bármi megtörténhet. Hozzátette: a kormánykoalíció alkotmányos kötelezettsége, hogy ilyen esetben módosítsa a vonatkozó jogszabályokat, azaz el kell törölni a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat is.

Hogy ezen túlmenően a kormányoldal, a kormány vagy a miniszterelnök milyen politikai felelősséget vállal, az már az ő ügyük - jelentette ki az ellenzéki frakcióvezető, hozzátéve: az emberek is eldönthetik maguk, hogy miről szól ez a népszavazás.

Van, aki a 300 forintról szavaz majd, van, aki ideológiáról, a jogintézményről, vagy arról, megteheti-e egy kormány, hogy a választási kampányban ígértek szöges ellentétét viszi véghez, hogy a társadalom akaratával szemben, az érintettekkel való egyeztetés nélkül hajtja végre intézkedéseit - tette hozzá Navracsics Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!