Közélet

2008.02.24. 11:04

A természetközeli turizmus élményközpontja lehet a megye

Címkék#turizmus

Jász-Nagykun-Szolnok megye turisztikai értékeit áttekintve egyértelmű, hogy változatos kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak minden látogató számára.

SZOLJON

Az aktív- és ökoturizmus, mint turisztikai forma előtt jelentős fejlesztési lehetőség áll, a benne rejlő potenciális adottságok hasznosítása nemcsak az adott térségek vonzerejének növelését szolgálhatják, hanem hozzájárulnak a térségi természeti adottságok és gazdasági, gazdálkodási feltételek összehangolásához. Mindezek megvalósításának elősegítéséhez nagyon fontos a következő években a turisztikai fejlesztések összehangolása, a fogadókészség és -kapacitás minőségi fejlesztése, valamint az egyes vonzerővel rendelkező termékek eladhatóbbá tétele, minőségi fejlesztése.

A térség könnyen válhatna a „természetközeli turizmus élményközpontjává”. A sokoldalú és színes turisztikai értékek, a tiszta környezet, a hagyományos vendégszeretet, a változatos kulturális, gasztronómiai és szabadidős programok, rendezvények a meglévő adottságokra építve a megye turisztikai vonzerejének növekedését eredményezhetik. A megyében szinte minden település kedvező adottságokkal rendelkezik a tájkonform, természeteközeli turizmus fejlesztése szempontjából. Igen változatos természeti vonzerőkkel bír a térség, így a természetközeli turizmus infrastruktúrájának kiépítésével a természeti értékekhez illeszkedő turizmus teremthető meg.
Az egyre nagyobb teret nyerő turisztikai formák terjedésének egyik típusa a kerékpáros turizmus. A Tisza-tó körül és a Tisza mentén az árvízvédelmi gátakon haladó EuroVelo útvonal olyan kerékpárút-hálózat kiépítését jelenti, amely a kerékpáros turizmus megyei hálózatának kialakítását szolgálja. A gazdag vadállomány miatt a hagyományos vadászati módok mellett lehetőség nyílik különleges programokon való részvételre.

Egyre népszerűbbek a természeti vonzerőkre épülő turisztikai látogatóközpontok és túraútvonalak, fejlesztésük újabb fizetőképes keresletet generálhat. A jászberényi állatkert és a kapcsolódó területeken a természeti értékek bemutatása, megőrzése, a környezettudatos szemlélet kialakítása és az ökoturizmus népszerűsítésével komplex fejlesztési projekt valósulna meg. A kiemelt jelentőségű folyó- és állóvizek az aktív turizmus kedvelt helyszínei, a védett folyóvölgyek jó lehetőséget kínálnak a turizmus környezetkímélő fejlesztésére, a horgászat és a vízisportok szerelmeseinek. Egyre növekvő igény jelentkezik a Tisza és a Körös folyón a kishajózás és sporthajózás fejlesztésére. A Zagyva mentén a rekreációs tevékenységek fognak előtérbe kerülni. A víziturizmus fejlesztése mellett azonban természetesen figyelmet kell fordítani a vonzó vízparti környezet kialakítására is.
Túlzás nélkül állítható, hogy Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai területe a Tisza-tavi kiemelt üdülőkörzet.

A megye turizmusának jelentős hányadát adják a Tisza-tavi települések. Az elmúlt szezonban megtörni látszik a vendégforgalom csökkenő tendenciája, újra növekedés tapasztalható a belföldi és külföldi vendégek körében egyaránt. A nyári turisztikai szezonban erős a vendégforgalom. A tó és térsége turisztikai vonzerejét a táj, a természet és környezet védelmével, a sajátos és egyedi vonzástényezők kiaknázásával és kiépítésével, a turizmus céljait is szolgáló infrastrukturális háttér fejlesztésével és hatékony marketing munkával szükséges növelni.
A turizmusfejlesztés egyik alapfeltétele a szervezeti rendszer kiépítése, amely működésével összefogja, koordinálja és segíti a megyei törekvéseket. Ehhez elengedhetetlen a turizmus szereplői közötti információáramlás elősegítése. A Megyei Termál Klaszter a termál- és gyógyturizmusban érdekelt vállalkozók szakmai együttműködése, ezért kiemelten fontos további tevékenységük, együttműködésük elősegítése. A megye ismertsége, látogatottsága jelenleg nem megfelelő mértékű, és csupán néhány szolgáltatóra (elsősorban fürdőre) koncentrált.

Ezért hatékony ösztönző rendszer kiépítésével szükséges a szolgáltatók bekapcsolása a megye idegenforgalmi vérkeringésébe. A megye határain átnyúló turisztikai szervezetekkel való együttműködés lehetősége szintén a turizmus fellendülését szolgálhatja, de ehhez konkrét programcsomagok, projektek összeállítása szükséges. Mindemellett a megye turisztikai versenyképességének növelése és a tájértékek megőrzése érdekében javítani kell a turisztikai célpontok elérhetőségét, elő kell segíteni vonzerőkről, látnivalókról szóló kiadványok megjelentetését, a turisták tájékoztatásának, tájékozódásának megkönnyítését is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!