Közélet

2008.02.24. 12:06

A világ legkisebb embere: aki belát a lányok szoknyája alá!

A napokban Jászberényben járt Pityu, a világ legkisebb embere. A Jóisten hatvanöt centis "magassággal" áldotta meg a négyszeres rekordert.

Illés Anita

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Pityu, a pöttöm rekorder
[/caption]— Édesapám és a nagyapám is picike volt, de mindketten normál méretű társat választottak magunknak. Példájukat én is követtem, a feleségem normál méretű és a lányunk is — mondja Pityu.
— Gyerekkorodban nem néztek rád furcsa szemmel az iskolában?
— Nem volt semmi gondom, soha nem zavart a méretem. Kifejezetten élveztem iskolába járni. Mindig annak a településnek az iskolájába jártam, ahová a cirkusz ment. Szinte minden nap más iskolába jártam. Az osztálytársaim biztos örültek, mert az első egy-két órában nem kellett tanulni, kíváncsiak voltak a többiek rám és mesélnem kellett.
— Miért nevezhetünk Téged négyszeres rekordernek?
— Először is a hatvanöt centis méretem miatt. Másodszor, pedig azért, mert Skóciában résztvettem a magashegyi sportversenyen. Fogalmam sem volt arról, hogy ez a verseny miről szól. Körbenéztem és azt láttam, hogy kétméteres emberek vesznek körül, akik a villanyoszlopokat úgy dobálták el, minta a piszkafát. Rekordot döntöttem, mert ilyen kis ember, mint én még nem vett részt a magashegyi versenyen. Harmadik rekordomat a maratoni hosszútávvezetési versenyen értem el, amikor harminckét órát vezettem folyamatosan. S végül, de nem utolsósorban, negyedik rekordnak az számít, hogy én vagyok a világ legkisebb cirkuszigazgatója.
— Hogy oldottad meg a problémamentes gépkocsivezetést?
— Amikor tizennyolc éves lettem, én is szerettem volna jogosítványt szerezni, de közölték velem, hogy először egy olyan gépkocsit kell vásárolni, ami a méretemnek megfelelő. Majd vásároltam egy autót, aminek átalakítása több gépészmérnök tudását meghaladta. A végén feladtam és magam alakítottam át az autót, kivettem a régi üléseket, új pedálsort alakítottam ki.
— Milyen előnyei vannak az alacsony méretednek?
— Ezen a kérdésen mosolyogni fogtok, egy normál méretű ember nem mindennapi élményekből marad ki, ha ezt most elmesélem. Amikor Portugáliában jártam megtapasztaltam a méretem előnyeit. A napsütéses melegben a lányok meglehetősen lengén öltöztek és nagyon aprócska szoknyát viseltek. S ahogy jártam-keltem az utcán mást sem láttam, csak azt, hogy mi rejtőzik a lányok szoknyája alatt.
— Cirkuszigazgatóként mit tartasz legjelentősebb sikerednek?
— Létrehoztam egy jégcirkuszt, aminek a nevében is benne van, hogy cirkusz jégen és szárazon. Mobil jégporondon lépnek fel a jégtáncosok, akrobaták, artisták, bohócok. Egész évben járjuk az országot, szombaton Jászberényben lépünk fel. Úgy gondolom, hogy az embernek magasságtól függetlenül bíznia kell önmagában és akkor meg tudja valósítani céljait, álmait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!