Közélet

2008.02.23. 09:39

Ellencsapásra készül Kóka?

Az SZDSZ-es elnökválasztási csalás ügyében zajló belső vizsgálat – úgy tudjuk – napokon belül lezárul. Jüttner Csaba, a párt szabolcsi elnöke, nem mellesleg „izmos kókista”, hamar eredményt fog produkálni; a cél, hogy az ügy mihamarabb lekerüljön a napirendről. Az igazságosztó szerepet Kókáék úgy igyekeznek majd eljátszani, hogy a Jüttner-féle vizsgálat után maguk kezdeményeznek jogi eljárásokat.

forrás:MNO

Egy esetleges „megerősítő” küldöttgyűlés egy huszáros vágással megoldaná az SZDSZ legitimációs válságát – ebben gondolkodik a Kóka-tábor. Az értesülést a Hírszerző című internetes újság szellőztette meg, de az általunk megkérdezett SZDSZ-es politikusok is elképzelhetőnek tartották ezt a forgatókönyvet. A terv lényege, hogy Kóka egyedül szállna ringbe a pártelnöki székért, és a tulajdonképpen bizalmi szavazásként működő újabb elnökválasztás megerősíthetné pozícióját; vagy legalábbis legitimmé tehetné azt. Ez a verzió csak akkor működik, ha Fodor Gábor nem indul a pártelnöki székért, és Kóka egyedüli jelöltként vág neki a megmérettetésnek.

Erre azonban lényegében nincs esély. Jogi lehetőség nincs Fodor visszatartására, esetleg politikai alku köttethetne csak. Fodor viszont – mondta egy forrásunk – „nem fog magából hülyét csinálni”. – Ha nem indulna el a tisztújításon, már senki nem venné komolyan. Bele kell vágnia, még ha nem is leányálom most átvenni az SZDSZ-t – véli informátorunk. Közben tart a tavalyi elnökválasztási csalásokat feltárni hivatott belső vizsgálat, amelyet Jüttner Csaba, Kóka szabolcsi erős embere vezet. Ami – forrásaink szerint – szinte biztos: az ügyet nem lehet lezárni annyival, hogy „történtek szabálytalanságok, meg egy kis ejnye-bejnye, és kész”. Hozzátette, hogy „bűnbakokat megnevez a vizsgálat akkor is, ha valójában nem lehet feltárni a csalás körülményeit. Egyetlen cél, hogy Kóka viszonylag tisztán kerüljön ki az ügyből”. Ennek egyik, ráadásul igen szimbolikus módja lehet, hogy a megtépázott tekintélyű pártvezetés tesz büntetőfeljelentést egyesek ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!