Közélet

2008.02.10. 14:40

Emlékmű a Tiszavidéki Vasútnak

A 150 éves Tiszavidéki Vasútnak állít emléket a Közlekedési Múzeum a szolnoki vasútállomáson megnyíló vándorkiállítása. A kiállításon bemutatásra kerül a szolnoki vasúti fahíd feszítőműves 1:20 méretarányú nyílás modellje, illetve az átépített szolnoki vasúti híd 1:20 méretarányú 5 méter hosszú modellje.

SZOLJON

A kiállításon a Tiszavidéki Vasút állomás épületeit, hídjait, mozdonyait, vasúti kocsijait és egyéb dokumentumait nagyrészt 1860-ban készült fotográfiákon és metszeteken tekinthetik meg a látogatók a tablókon és a tárlókban. A Közlekedési Múzeum világhírű 1:5 méretarányú vasúti jármű modell gyűjteményéből a "Pest" nevű Tiszavidéki Vasút gőzmozdony modell látható, két vasúti teherkocsi és egy hóeke modellel együtt.

A modelleket korabeli mozdonyfotográfiák és jellegrajzok egészítik ki. A kiállításon bemutatásra kerül a szolnoki vasúti fahíd feszítőműves 1:20 méretarányú nyílás modellje, illetve az átépített szolnoki vasúti híd 1:20 méretarányú 5 méter hosszú modellje. A tárgyak közül kiemelkedik a Tiszavidéki Vasút udvari kocsijának két fotelből és asztalból álló bútor-együttese, melyet nemrég restauráltak eredeti állapotába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!