Közélet

2008.02.29. 13:31

Érmebevonás: búcsú az 1 és 2 forintosoktól

Összesen 67 millió darab egy- és kétforintos érme áramlott vissza eddig a Magyar Nemzeti Bankba - olvasható az intézmény honlapján. A március elsejétől bevont érméket sokan már beváltották, vagy eladományozták. Szombattól a készpénzes vásárlások végösszegét kerekíteni fogják a pénztárosok.

SZOLJON

Pénteken fizethetünk utoljára az egy- és kétforintos érmékkel a boltokban. A Magyar Nemzeti Bank szombattól, azaz március elsejétől kivonja a készpénzforgalomból ezeket, mert már csak kevesek használják azokat, az előállításuk pedig drága.

Aki eddig nem váltotta be, vagy nem adományozta el az apróit, az öt évig még beviheti a Magyar Nemzeti Bank budapesti, Hold utcai központjába, de ha az messze van, akkor fél évig a legközelebbi postafiókba vagy bankba - mondta az InfoRádiónak a Kispál Edit, Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.

Az érmék bevonása miatt szombattól kisebb matematika leckével végződik minden készpénzes vásárlás. Mindig a végösszeget kell kerekíteni - kezdte a hamarosan életbe lépő szabály ismertetését Kispál Edit. - Az egy vagy két forintra végződő számokat lefelé, nullára, a három, négy, öt, hat és hét forintra végződőket ötre, míg a nyolcra és kilencre végződőket felfelé, tízre kell kerekíteni.

A törvény a nyugdíjakra és a szociális segélyekre speciális szabályt ír elő: ezeket a fizetés módjától függetlenül mindig a legközelebbi 0 és 5 forintra végződő összegre, tehát felfelé kerekítve kell kifizetni. Ez bonyolultnak tűnik, de a Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint az emberek helyeslik az érmék bevonását és értik a kerekítés szabályait - közölte Iglódy-Csató Judit jegybanki szóvivő.

A kerekítési kötelezettség a bankkártyás fizetéseket és az átutalásokat nem érinti, hiszen az egy forint elszámolási egységként a jövőben is megmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!