Közélet

2008.02.21. 19:46

Félmillióan nyugdíj nélkül?

Közgazdászok szerint az ötvenes években születettek közül mintegy félmillióan maradnak nyugdíj nélkül.

forrás:NapiOnline

Az ötvenes években születettek közül félmillióan semmilyen vagy csak nagyon alacsony nyugdíjra számíthatnak - derült ki két közgazdász-kutató előrejelzéséből - írja a Népszabadság.

Augusztinovics Mária és Köllő János a Közgazdaságtani Szemlében megjelent cikkében az 1945-1959 között születettek aktív életpályáját elemezte. A kutatók javuló foglalkoztatottságot, a munkavállalók képzettségi szintjének emelkedését, a rokkantnyugdíjasok számának csökkenését és a nyugdíjba menetel idejének későbbre tolódását  feltételezték a következő években.

Óvatos becsléssel az elemzők 2020-ig 250-500 ezerre teszik azok számát, akik egyáltalán nem szereznek jogot nyugdíjra, ha marad a feltételként minimálisan megszabott szolgálati idő.

Azok helyzete sem lesz sokkal jobb, akik jogot szereznek a nyugdíjra, mert az ellátásuk összege várhatóan jóval alacsonyabb lesz, mint a mai új nyugdíjasoké.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!