Közélet

2008.02.10. 09:13

Felszólításra zárták be a szolnoki piac tejes részlegét

Korszerűsítik a szolnoki piacot. Az átalakítások a tej- és tejtermékeket árusítását is érinti, a részleg február elejétől a csarnok végében kapott helyet. De miért is van szükség a felújításra?

Rimóczi Ágnes

— Bezárják a piac tejes részlegét. Hol fognak ezentúl árulni a termelők és kereskedők? — kérdezte néhány nappal ezelőtt egy szerkesztőségünkbe betelefonáló szolnoki hölgy. Az asszony akkor, valószínűleg még nem tudta, hogy az árusok a csarnok egy másik részén kapnak helyet.
— Rendszeresen vásárolok ott. Sajnálnám, és azt hiszem, mások is hasonlóan gondolják, ha nem lenne lehetőségem házi tejet és tejterméket venni — tette hozzá a hölgy.

Nos, a vásárlóknak továbbra is lesz lehetőségük kosarukba tenni a már megszokott házi tejet, sajtot, túrót. A változás csak annyi, hogy nem a régi helyen szerezhetik be a finomságaikat. A piaccsarnokot ugyanis korszerűsítik. A munkálatok idejére „elköltöztek” a tejárusok. De miért is van szükség a felújításra? - kérdeztük a piacot is üzemeltető Szollak Kft. ügyvezetőjét.
— Tavaly októberben ellenőrzést tartottak a JNSZ Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai a tejtermék részlegén — kezdte Andrási Imre. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy az akkori vizsgálat megállapította, hogy a helyiség nem mindenben felel meg a feltételeknek. — Az állategészségügyi hatóság kérte, hogy végezzük el a szükséges átalakításokat. Ezért zártuk be a pavilont, a következő hatvan napban felújítás zajlik ott — hangsúlyozta Andrási Imre.
A Szollak Kft. vezetője által elmondottakat a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságnál is megerősítették.

— A hatósági állatorvosok tavaly ősszel hiányosságokat tártak fel a kistermelői tej, tejtermék értékesítésére szolgáló helyiséggel kapcsolatban — tájkoztatta honlapunkat dr. Péter István. — Akkor több mindent jegyzőkönyvbe foglaltak. Előírtak többek között, hogy a helyiségben lévő mosogató, kézmosó és takarítóvíz vételi lehetőséget kizárólag a tejárusok részére kell fenntartani, más árusok számára ezeket a lehetőségeket máshol kell megoldani. Ezen kívül a tejtermékeket hűtött körülmények között kell árusítani. Előírták azt is, hogy biztosítani kell a tejtermékek rovarok elleni védelmét. E hiányosságok megszüntetésére köteleztük az üzemeltető Szollak Kft-t. Minderre február 28-áig adtunk határidőt. A korszerűsítés ideje alatt a tej, tejtermékek árusítását nem szüneteltetik, a minimum követelményeket biztosítva ideiglenes jelleggel a csarnokban árulnak a termelők és kereskedők — emelte ki végül dr. Péter István igazgató főállatorvos.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!