Közélet

2008.02.21. 10:44

Figyeljünk oda májunk egészségére!

Májunk az egyik legfontosabb szervünk, melynek működése olyan bonyolult, hogy máig sem sikerült mesterséges módon helyettesíteni.

SZOLJON

A máj elraktározza és átalakítja a tápanyagokat (a keményítőt cukorrá), számtalan fehérje-alkotórészt (hírvivő , véralvadás-serkentő anyagokat) termel, hormonokat, koleszterint és epefolyadékot (zsírbontó enzimet) is előállít. Ez a legfontosabb méregtelenítő szervünk: lebontja a gyógyszereket, a méreg- és salakanyagokat.
A máj egészsége nem csak az alkoholfogyasztástól függ. A túl zsíros ételek, elhízás és a kevés mozgás kikezdi ezt az érzékeny szervet. S mivel a máj nem fáj (nincsenek benne érzőidegek), nem érezzük, hogy baj van.
Ha szeretnénk megóvni a máj egészségét, igyekezzünk zsírszegényen táplálkozni. A napi szükséglet fedezésére elég 30-40 g látható zsír (olaj, vaj, margarin), illetve 30-40 g rejtett zsír (kolbászban, sajtban, húsban található) bevitele. Ez két csapott evőkanál vajat vagy margarint, két evőkanál olajat, 2-4 szelet felvágottat, 2-3 szelet sajtot és egy pohár tejet jelent. Sokan ennél többet esznek. A máj elraktározza a zsírt, és „elhízik”, így kialakul a zsírmáj, amely méretében, súlyában az egészségesnek a kétszerese lehet, ám működése gyengébb.
Aki naponta fél liter sörnél vagy 2,5 dl bornál többet iszik, az túlterheli a máját. A májsejteknek kell ugyanis lebontaniuk az alkoholt, hogy az ne okozzon károkat a test többi részén. Ha ezt többször és nagy mennyiségben kell megtenniük, kifáradnak, és nem lesznek képesek ellátni egyéb feladataikat, például a zsírbontást.
Kezdjünk el mozogni: a rendszeres izzadás méregtelenítő hatású, kissé tehermentesíti a májat. Szintén jót tesz a heti egyszer-kétszer elvégzett májborogatás. Ehhez forrázzunk le fél liter vízzel két teáskanál cickafarkteát, hagyjuk állni tíz percig. Mártsunk a főzetbe egy textilkendőt, kifacsarva tegyük a jobb alsó borda fölé, takarjuk be egy törülközővel. Fölé helyezzünk egy melegvizes palackot, takarózzunk be egy pléddel és feküdjünk le húsz percre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!