Közélet

2008.02.29. 07:34

Gémesi: 'Kivérzett a rendszer'

Az önkormányzatok nem tudják pótolni a háziorvosok kieső bevételeit, ha megszűnik a vizitdíj - mondta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György szerint a népszavazási kérdések a két nagy párt közötti háborút jelképezik, nem az igazán fontos dolgokról szólnak. Gödöllő polgármestere arról is beszélt, hogy az elmúlt másfél évben kétszer annyi település képviselő-testülete oszlott fel, és polgármestere mondott le, mint az előző kormányzati ciklus alatt.

forrás:Inforádió

Politikai kérdésnek, a kormánypártok és ellenzék között folyó háború részének tartja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a március 9-i népszavazást. "Nem a leglényegesebb dolgokra koncentrál, ráadásul újabb feszültségeket generál" - mondta Gémesi György az InfoRádió Aréna című műsorában.

Gödöllő MDF-es polgármestere hozzátette: a vizitdíj és a kórházi napidíj esetleges megszüntetése problémát okozhat a kórházi- és alapellátás működésében, és egyelőre nem lehet tudni, hogy a kieső összeget ki pótolja majd. "Csak nem az önkormányzatokra gondolt bárki is?" - tette fel a kérdést a politikus.

A gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központnak a tavalyi 90 millió forintos büdzsé helyett idén csak 45-50 millió áll rendelkezésére - mondta Gémesi György. A polgármester szerint az intézmény működési költségét egyedül azzal lehet csökkenteni, hogy beszűkítik a rendelési és megnövelni a várakozási időket.

Ez ugyanakkor visszalépés, ami kiszolgáltatottá teszi a betegeket - fűzte hozzá Gödöllő polgármestere.

Hitelcsapda

Az elmúlt másfél évben kétszer annyi település képviselő-testülete oszlott fel, és polgármestere mondott le, mint az előző kormányzati ciklus alatt. Ez azt mutatja, hogy a testületek folyamatosan arról vitáznak, hogyan osszák szét a rendelkezésükre álló - rendkívül szűkös - forrásokat - mondta Gémesi György.

"Lehet mondani, hogy húzzák össze a nadrágszíjat, de nincs már mit összehúzni, nincs tartalék a rendszerben, különösen a közepes és kistelepüléseken" - jelentette ki az MDF-es politikus.

Az önkormányzatok - mivel vagyonuk elfogyott - hitelt vesznek fel: likviditási kölcsönt, amellyel megoldják az átmeneti működési problémákat, vagy kötvényt bocsátanak ki, így próbálják biztosítani a pályázati önrészt és a pénzt a fejlesztési feladataikhoz - magyarázta Gödöllő polgármestere.

Nagyon labilis most az önkormányzatok helyzete, és ez most "nem a szokásos önkormányzati sírás: kivérzett a rendszer és elérkezett az utolsó fázishoz" - közölte Gémesi György.

Ezt a problémát egészen addig tolják maguk előtt az önkormányzatok, amíg nem megy végbe az a racionalizálási folyamat, amely alapján világosan látható lenne a feladat- és forrásmegosztás a települések és a központi költségvetés között, és amíg nem biztosítják az ehhez szükséges pénzt - mondta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!