Közélet

2008.02.22. 09:06

Gyűjtés indul a beregszászi magyar főiskola javára

A megyei önkormányzat 2007-2010. évi szakmai, gazdasági programjában meghatározott feladatok között leszögezi, hogy megkülönböztetett figyelmet fordít a határon túli magyarok közösségeivel ápolt kapcsolatok elmélyítésére.

SZOLJON

A megye lehetőségeihez mérten eddig is támogatta a határon túli magyarságot. A támogatás elsősorban a testvérmegyei kapcsolatok keretében valósult meg, kedvezményezettjei elsősorban Hargita és Máramaros megye magyarlakta vidékei voltak. A kárpátaljai magyarság támogatására mindeddig kisebb mértékben került sor. Tekintettel erre, most a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatását kezdeményezik. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmény. Az intézmény hallgatói létszáma fokozatosan bővül. Különösen fontos, hogy a főiskolán végzett pedagógusok túlnyomó többsége a szülőföldjén él. A főiskola nemcsak oktatási intézményként, hanem kulturális és szellemi központként is szolgálja a Kárpátalján élő magyarságot.

Sokoldalú tevékenysége ellenére az intézmény ukrán állami támogatásban eddig nem részesült. Alapítója és fenntartója a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány. Az intézmény vezetőinek tájékoztatása szerint a főiskola épületeinek karbantartásához, felújításához nagy szükség lenne anyaországi támogatásra. Jelenleg egy 5200 négyzetméteres épület felújítása zajlik. Egy terem rekonstrukciója mintegy félmillió forint.

A megyei önkormányzat támogatni kívánja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületének felújítását, és felhívja az önkormányzatokat, vállalkozókat, civil szervezeteket és lakosságot, hogy csatlakozzanak a megyei önkormányzat kezdeményezéséhez. A megye egymillió forintot különít el erre a célra és várja a jelentkezőket. A támogatásként beérkező pénzösszeget a „Beregszász” elkülönített számlán tartja nyilván.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!