Közélet

2008.02.01. 15:39

Kérdéses, mikor épülhet meg az M44-es

Azt nem lehet tudni, hogy mikor kezd épülni az M44-es, a terület egy részén ugyanis tájvédelmi körzetek, és régészeti szempontból is értékes területek vannak.

MTV

Legkésőbb 2010-ben megkezdődhet a Kecskemétet Békéscsabával összekötő M44 -es gyorsforgalmi út középső szakaszának építése. Kecskemét mégis kifogást emelt ellene. A polgármester azt mondta, ha az M44- es középső szakasza hamarabb készül el, mint a várost északról elkerülő út és az M8- as, akkor a Romániából érkező forgalom Kecskeméten halad majd át. Ezt pedig az önkormányzat nem engedi.

A percenként elzúgó kamionok miatt a lakók sem szellőztetni, sem aludni nem tudnak, sőt még a falak is repedeznek. Ezért várják annyira, hogy elkészüljön az elkerülő, a már 1997 óta tervezett M44-es gyorsforgalmi út.

"A forgalom lecsendesedne legalább, a levegő tisztább lenne, és nem lenne ilyen zajos a forgalom" - mondta Berezvai Józsefné.

Ez már Lakitelek. A település a 44-es főút középső szakaszánál fekszik. Ezen a részen a tervek szerint 2010- ben biztosan, de lehet, hogy még hamarabb elkezdődik az útépítés. Azt ígérik, leghamarabb a Tiszakürttől Kondorosig tartó szakasz készül el. Ez 62 kilométer.

"Én remélem, hogy semmi akadálya nincs. Február közepe, végén a Nemzeti Közlekedési Hatóság reményeink szerint kiadja azt az építési engedélyt, ami meghatározó egy autópálya életében" - ismertette Szilágyi András vezérigazgató-helyettes, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Kecskemét polgármestere azt mondja, ha a beruházó először nem az északi elkerülőt építi meg, és az M8-as autópálya sem készül el, a Romániából érkező forgalom Kecskeméten halad majd át.

"Tehát amennyiben nem a pozitív forgatókönyv érvényesül, akkor lehet számítani lakossági és önkormányzati ellenállásra" - mondta Dr. Zombor Gábor (FIDESZ) polgármester, Kecskemét.

A kivitelező szerint az északi elkerülő nem a beruházás része. Azt nem lehet tudni, hogy mikor kezd épülni az M44-es, a terület egy részén ugyanis tájvédelmi körzetek, és régészeti szempontból is értékes területek vannak.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!