Közélet

2008.02.27. 14:26

Készítsük fel autónkat a nyárra

A beköszöntött enyhe időjárás már indokolttá teszi a gépkocsi kissebb-nagyobb átalakítását.

Rimóczi Ágnes

A téli gumiktól kezdve az utastérszűrő ellenőrzéséig sok dolog van egy gépkocsival. Hozzákezdjek magam, vagy inkább bízzam mindezt szakemberre? Sokan szívesen elbíbelődnek autójukkal, gondolván, hogy ők aztán értenek hozzá. Mások ugyanezt teszik annak okán, hogy meg akarják spórolni az autószerelőre, autómosóra fordított pénzt. Mindkét esetben számos lehetőség van rá, hogy hibázzanak. Bízzunk lehetőleg mindent szakemberre — tanácsolja a szerelőmester.

Ő tudja legjobban, mit kell az autón ellenőrizni, illetve ki is javítja az esetleges hibákat. Elsősorban a fékeket kell ellenőriztetni. A téli fagyokban elkophattak, és talán nem fognak jól. A csere akár életet is menthet. A kézifékkötelet, fékbetéteket, mozgó alkatrészeket szintén nézze át a szerelő.
Fontos az utastérszűrő ellenőrzése, cseréje is. Ezen télen nedves levegő megy keresztül, amely megragad a filterekben. Az ablak párás, a kocsibelső áporodott levegőjű lesz. A sarat, hólevet magukba szívó szőnyegektől szintén. Nem árt egy nagy külső-belső takarítás. Kívülről sok só csapódhatott fel gépkocsinkra. Az autót ajánlatos újrapolíroztatni. A fényezés megóvja a karosszériát, amelynek festése így sokkal tovább ép marad. Megkönnyítjük vele a további autómosást is, hiszen az ilyen felületről könnyebben jön le a piszok.

Mikor vegyük le a téli gumit?
Ugyancsak sok a figyelmeztetés a téli gumik témájában. A szakirodalom szerint ezek három-négy fokban már kicserélhetők. A szerelő viszont azt tanácsolja: jobb, ha megvárjuk vele a tíz-tizenöt fokot. Akkor már nem esik vissza fagypont körülire a hőmérséklet. De semmiképpen ne hagyjuk fenn a téli gumit, mert az nyáron túl puha. Kicsi a tapadóképessége, gyorsan kopik, így autónk fékezéskor megcsúszhat, kanyarban kisodródhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!