Közélet

2008.02.27. 09:44

Kínai, vietnámi, indiai és kazah hallgatók érkezhetnek

Kínából, Vietnamból, Indiából, de akár Kazahsztánból is érkezhetnek hallgatók a jövőben a Szolnoki Főiskolára.

Munkatársunktól

— Értesülésünk szerint a főiskolán jelentősebb számú külföldi hallgató jelenhet meg a közeljövőben.
— Valóban. Az angol nyelvű képzés szándékunk szerint a Szolnoki Főiskola fő külső bevételi forrásai közé kerülhet — tájékoztatott dr. Székely Péter, az intézmény rektora. — Ezzel együtt a főiskola „nemzetköziesítése” is megindul, ami az európai felsőoktatás igényeinek és színvonalának való megfelelést is jelenti.
— Milyen konkrét lépéseket tettek a fenti célok elérése érdekében?
— A lényeg az, hogy külföldi hallgatókat — a jelenleg itt tanulóknál jóval nagyobb számban — hozunk a főiskola angol nyelvű képzéseire. Ennek egyik módja, hogy szerződést kötöttünk egy hivatásos toborzó céggel, amely a Kínai Népköztársaságban keres (és a jelek szerint talál) nálunk szívesen tanulni szándékozó fiatalokat. A másik lehetőség, ha az intézmény vezetői maguk utaznak a célországba vagy országokba, s ott felsőoktatási partnerintézményekkel olyan együttműködési megállapodásokat kötnek, amelyek keretében szintén érkezhetnek hallgatók Szolnokra. Jómagam is több országban jártam az utóbbi hónapokban és kötöttem ilyen szerződéseket leendő partnereinkkel. Persze ilyenkor egyéb együttműködésről  — például kutatási együttműködés, oktatócsere stb. — is lehet és célszerű megállapodni.
— Ön mely országokat kereste fel?
— Tavaly szeptember óta két alkalommal jártam a Kínai Népköztársaságban, egyszer Vietnámban és egyszer Indiában. Sok hasznos személyes kapcsolatra tettem szert és több együttműködési megállapodást kötöttünk ottani egyetemekkel és főiskolákkal, de volt, ahol kormányszintű megállapodás is született. Ezek a partnerek a közeljövőben itthon keresnek fel bennünket, s velük megkötjük a konkrét, az ide érkező hallgatókat is érintő megállapodásokat. Új partnerekre is szert tehetünk, hiszen március elején vendégül láthatjuk Szolnokon Kazahsztán budapesti nagykövetét. Szeretnénk, ha onnan is érkeznének hozzánk hallgatók. Természetesen jó pénzért, hiszen ahogy erre már többször is utaltam, angol nyelvű képzésük önköltséges.
— Mikor érkezhetnek az első külföldi hallgatók?
— Egy egyhónapos gasztronómiai gyakorlatra már most tavasszal jönnek körülbelül 20-30-an Kínából, de — reményeink szerint — a szeptemberben induló új tanévben már a teljesidejű képzéseinken is üdvözölhetünk jó néhányat, talán több országból is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!