Közélet

2008.02.20. 14:41

Kislány az orgonánál, avagy rendhagyó énekóra a templomban

Hangszerismeret élőben. Ezt a címet viseli a szolnoki Belvárosi Általános Iskolának az a programsorozata, melynek keretében a minap a megyeszékhely egyetlen műemlék épületének falai között az orgonával ismerkedtek az intézmény 6. „A” osztályos tanulói.

Bugány János

A rövid kirándulás során mintegy harminc diák testközelről vehette szemügyre a Belvárosi Templom évszázados hangszerét. Köszönhetően a rendhagyó énekóra házigazdájának: a templom kántorának, aki a hely általános bemutatását követően a néhány esztendeje felújított, csodálatos zeneszerszám regisztereinek és manuáljainak működéséról is beszélt a gyerekeknek. Majd átadta helyét a kíváncsi, bár kissé megszeppent tanulóknak, akik közül a bátrabbak maguk is megszólaltathatták a közepes méretűnek mondott, ám számukra monumentálisnak tűnő orgonát.

Még a nebulók pedagógus-kísérői is megilletődve hallgatták, amint szárnyaló hangon felcsendült Johann Pachelbel kánonja Gräff Dorottya, valamint Johann Sebastian Bach C-dúr kis preludiuma Kondorosi Fanni tolmácsolásában. Mindez méltó csúcspontja volt annak a kezdeményezésnek, amelynek részeként korábban hasonlóan különleges tanórák alkalmával a szaxofon, klarinét, népi furulya, citera és tekerőlant felépítését, illetve hangzását tanulmányozhatták a suli felső tagozatosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!