Közélet

2008.02.03. 09:00

Kritikus gyöngybagolypusztulás a közutakon

A legnagyobb arányú elhullás a 4-es számú főút mentén tapasztalható.

SZOLJON

A fokozódó forgalom egyre több madár pusztulásával jár a közutakon. Különösen veszélyeztetett fajcsoport a baglyoké, hiszen rendszeresen táplálkoznak műutak közelében, főleg az úttesten táplálékot kereső, vagy átjáró rágcsálókra vadászva. A vadászó, vagy éppen zsákmányoló baglyokat viszont sok esetben gázolják el az esti forgalomban. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai és a Bagolyvédők Baráti Körének önkéntesei már több éve gyűjtik a bagolyfajok közúti baleseteinek adatait, de a 2007/2008-as tél folyamán minden eddiginél több gyöngybagoly pusztulását észlelték.

A közlekedés azonban nem egyedüli veszélyeztető tényező a gyöngybagoly és a többi hazai bagolyfaj számára. Az alkalmas fészkelőhelyek száma folyamatosan csökken, a táplálkozóterületek is jelentősen átalakultak a beépítés és a természetes élőhelyek felszámolása révén. Különösen nagy veszélyt jelentenek az épülő autópályák, hiszen eddig egybefüggő gyöngybagoly élőhelyeket vágnak ketté, így a közúti elütések számának növekedését eredményezik. Az elmúlt három hónapban összesen 28 példány elütött gyöngybagoly került megtalálásra Jász-Nagykun-Szolnok megye Tiszántúli részén, közülük január hónap folyamán 26 példányt ütöttek el, ebből 22-őt a 4-es számú főút mentén. Egyetlen egyed pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Mindezek tükrében joggal merül fel a kérdés, hogy vajon a rohanó civilizáció új és új kihívásait a baglyok képesek lesznek-e túlélni?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!