Közélet

2008.02.05. 14:18

Ma is eredménytelen az egyeztetés a MÁV és a VDSZSZ között

Eredménytelenül zárult a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és MÁV Zrt. közötti keddi egyeztetés, a vasúttársaság a szakszervezeti követeléseket továbbra sem tartja megalapozottnak sem jogilag, sem gazdaságilag; a munkabeszüntetés egyelőre folytatódik, a szakszervezet délután értékeli a kialakult helyzetet.

forrás: MTI

A VDSZSZ továbbra is azt követeli, hogy a minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többlet-bérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. munkavállalóinak.

Az egyeztetés nyilvános részén Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke elmondta: követelésük maximum 12 milliárd forintból rendezhető lenne, és visszautasította, hogy politikai élezetűnek tüntesse fel bárki is az egyeztetést, a munkabeszüntetést.

Bárány Balázs úgy fogalmazott, ha nem folyik érdemi egyeztetés a jövőben, akkor követelésüket növelni fogják. Később újságírói kérdésre válaszolva az alelnök elmondta: egyelőre az eredeti követeléseket tartalmazó csomagban tárgyalnak.

Zsoldos Marianna, a MÁV Zrt. humánerőforrás igazgatója, a munkáltató tárgyaló delegációjának vezetője az egyeztetés nyilvános részén elhangzott válaszában elmondta: a szakszervezeti követelés kifizetésnek nincs meg a forrása, amit vagy az utazó közönségtől, vagy az állami költségvetésből kellene megkérni.

A MÁV Zrt. és a VDSZSZ között éles vita alakult ki arról, hogy nyilvános vagy zárt legyen az egyeztetés további része. Végül a zárt ülés mellett döntöttek.

Az egyeztetést követően Bárány Balázs elmondta: nem történt előrelépés, a munkáltató tartja magát a "nincs alku" állásponthoz.

Zsoldos Marianna elmondta: a követelt kifizetéseket továbbre sem tartják megalapozottnak sem jogilag, sem gazdaságilag. Utalt arra, hogy a VDSZSZ nem írta alá a MÁV Zrt. és a többi vasutas szakszervezet által tavaly decemberben kötött bérmegállapodást, ami 6,9 százalékos bérfejlesztést tartalmaz, és megfelel az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlásának. "Erre van megállapodásunk, és ennek a szellemét betartjuk" - fogalmazott a MÁV tárgyaló delegációjának vezetője.

Arra a kérdésre, a MÁV miért pont most fordult bírósághoz, Zsoldos Marianna elmondta: a tárgyalásokat és a dokumentumokat elemezték, ezt követően adták be a bírósági keresetet.

A MÁV tájékoztatása szerint a vasúttársaság a keresetben a VDSZSZ esetében rendeltetés ellenes joggyakorlás megállapítását kéri a Fővárosi Munkaügyi Bíróságtól. A MÁV sztrájktörvénnyel ellentétesnek tartja a VDSZSZ álláspontját, tekintettel arra, hogy a törvény a társadalmi közszükségletet ellátó munkáltatóknál írja elő a még elégséges szolgáltatást biztosítását.

A vasúttársaság álláspontja szerint a iskolába és munkába járás biztosítása az alapvető társadalmi közszükségletek körébe tartozik, vagyis a még elégséges szolgáltatásoknak ezt biztosítani kell. A MÁV szerint a VDSZSZ gördülő sztrájkja lehetetlen helyzetbe hozza az utas tájékoztatást. A vasúttársaság a szakszervezet miatt nem tudja értesíteni kellő időben az utasokat, ezért a MÁV kéri a bíróságtól, hogy a gördülő sztrájk alkalmazását a joggal való visszaélésnek mondja ki.

Az egyeztetés a MÁV Zrt. és a VDSZSZ között szerdán 9 órakor folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!