Közélet

2008.02.17. 17:07

Magyarország hétfőn reagál Koszovó függetlenedésére

Magyarország az Európai Unióban hétfőn hozandó döntés után reagál az önálló Koszovó állam létrehozására. Ez olvasható ki abból a nyilatkozatból, amelyet a magyar külügyminiszter tett percekkel az után, hogy a túlnyomórészt albánok lakta Koszovó deklarálta Szerbiától való elszakadását.

forrás: hirszerzo.hu

Göncz Kinga nyilatkozata semmilyen módon nem minősíti az eseményt, a koszovói függetlenség kikáltását. Nem üdvözli az új koszovói államot, és nem is szól a történtekkel kapcsolatban bármiféle aggodalomról. A dokumentum burkoltan előrevetíti, hogy Magyarország sok más EU-taggal együtt el fogja ismerni a független Koszovót.

Göncz Kinga nyilatkozata megállapítja, hogy a koszovói parlament függetlenségi nyilatkozatot tett, amely kinyilvánítja a terület önállóságát, és felkéri a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el Koszovó önállóságát és függetlenségét.

A magyar külügyminiszter közli, hogy az EU tagállamainak külügyminiszteri tanácsa hétfőn reagál Koszovó függetlenségi nyilatkozatára. "A külügyminiszteri tanácsot követően megtenni kívánt magyar lépésekről a sajtót tájékoztatjuk" - áll Göncz Kinga nyilatkozatában.

A magyar kormány nem határozta meg előre, hogy mit fog lépni, ha Koszovó kikiáltja függetlenségét. De jó ideje nyílt titoknak számít, hogy az EU tagjainak túlnyomó többsége Koszovó gyors elismerésére készül. A 27 tagból legfeljebb 6 ellenzi Koszovó elismerését, köztük Szlovákia és Románia.

A magyar külügyminiszter pénteken, a Független Hírügynökség kérdésére válaszolva kijelentette, hogy Magyarország azt szeretné, ha az EU egységes álláspontot foglalna el Koszovó kérdésében. Ám ha nem lesz egységes álláspont, akkor Magyarország a többséghez csatlakozik, mondta Göncz Kinga pénteken.

Göncz vasárnapi nyilatkozata kiemeli, hogy a koszovói függetlenségi deklaráció vállalja azoknak a messzemenő kisebbségi jogoknak a a garantálását, amelyeket korábban az ENSZ-főtitkár különmegbízottja javasolt a koszovói szerb lakosság számára. A külügyminiszteri nyilatkozat leszögezi, hogy "magyar részről rendkívül fontosnak tartjuk" a kisebbségi jogok garantálását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!