Közélet

2008.02.08. 16:00

„Mintha történt volna valami a magyar társadalom lelkével”

Dr. Gedei József polgármester meghívására érkezett hivatalos látogatásra Jászberénybe dr. Ternyák Csaba egri érsek a minap.

Banka Csaba

Az egyházi vezető látogatást tett önkormányzati intézményekben, megtekintette a Szent Erzsébet Kórházat, megismerkedett a Jász Múzeummal, illetve a Városházával is. Este találkozott a Jászság önkormányzatainak vezetőivel, illetve a helyi gazdasági élet szereplőivel.
Az érsek sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy nagy örömmel fogadta a meghívást, amelynek következtében immár nem csak a város egyházi életét ismerheti — ezt megelőzően már többször járt Jászberényben — hanem az önkormányzat munkájába, terveibe is betekintést nyerhetett. Megjegyezte, hogy nagy valószínűséggel a berényi nagytemplom előtti tér felújítása kapcsán, illetve az egyházi fenntartású Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola épületének felújításában is együtt tudnak majd működni.

Az egyházi vezető egy évtizeden át a Vatikánban dolgozott, s mintegy hét-nyolc hónapja tevékenykedik egri érsekként. Újságírói kérdésre válaszolva a magyar társadalom bajairól is szólt. — Tíz éves szolgálatom után a Vatikánból visszatérve azt tapasztaltam, mintha a magyar társadalom lelkével történt volna valami — mondta. — Rengeteg szomorú, elkeseredett, panaszkodó emberrel találkozom. Ezek az érzések viszont nem segítenek abban, hogy úrrá legyünk problémáinkon, borúlátóbbak vagyunk a kelleténél. Az egyház tevékenységével a reményt szeretné mindenkiben erősíteni, amely vigaszt hoz a családok számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!