Közélet

2008.02.12. 09:32

Nincs támogatás: védőoltás kell a koraszülött hármasikreknek

Több mint százezer forintba kerül a védőoltás egy hármasikreket nevelő szolnoki családnak. A most hat hónapos hármasikrek koraszülöttként jöttek világra, ezért javasolják nekik az egyébként nem kötelező védőoltást, amire így támogatás sem jár. A család önerőből nem tudja kifizetni a védőoltást, ezért az önkormányzathoz és a barátokhoz fordultak.

forrás: fn.hu

Magyarországon a születések 10-11 százaléka koraszülés. Bár koraszülötteknél több olyan védőoltás is van, amit támogat a társadalombiztosítás, az úgynevezett rota vírus elleni nincs ezek között.

Attila, Zsófia és Ádám koraszülöttként, hat hónapos terhesség után születtek, mindhárman kis súllyal. Ezért is javasoltak a családnak a kötelező védőoltások mellé még egyet. Ezt azonban már a családnak kell kifizetnie, ami egy komolyabb kiadás. Több mint százezer forintot kellene kigazdálkodnunk elvileg a család kasszájából, hogy a védőoltást megvehessük - mondta Pocker Andrea, a hármas ikrek édesanyja.

A családnak javasolt rota vírus elleni védőoltás egy gyermek esetében 36 ezer forintba kerül. A védőoltást fél éves korig javasolják. A hányással, hasmenéssel járó vírusfertőzés ugyanis a csecsemőkre a legveszélyesebb. Az oltást nem támogatja a társadalombiztosítás, de a rászorulók kérhetnek segítséget.

Egyszeri méltányossági segély

Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtószóvivője elmondta: van egy úgynevezett egyszeri méltányossági segély, amit az egészségbiztosítási alapból folyósítanak. Ezt a területileg illetékes megyei egészségbiztosítási pénztáraktól lehet kérni.

Méltányossági segélyre az egészségbiztosítási alapból idén 450 millió forintot költhetnek. A segély alsó határa 15 ezer forint, felső határ nincs, de csak gyógykezelésre fordítható. A háromgyermekes szolnoki család erről a lehetőségről nem tudott, ők rokonoktól, barátoktól és az önkormányzattól kértek egyelőre segítséget, hogy a védőoltást kifizethessék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!