Közélet

2008.02.11. 13:43

Összefogással újulhat meg az orgona

A Jászberényi Barátok Templomában jelengleg folyamatban van az orgona felújítása.

Banka Csaba

Mint azt Sisa Menyhért kántor érdeklődésünkre elmondta, már korábban, 1972-ben is elkezdték felújítani az orgonát. Sajnos, akkor nem volt elegendő pénz ahhoz, hogy befejezzék a munkálatokat. A jelenlegi rekonstrukció során egyik legjelentősebb újítás, hogy 392 darab sípot építenek be az orgonába és teljesen új szerkezetet kap a hangszer. Ezen kívül öt regiszterrel bővül majd az orgona, amely így huszonegy regiszteres lesz.

A felújítás előzetes becslések alapján körülbelül hat millió forintba kerül, amelyet a jászberényi önkormányzat és több helyi vállalkozó támogatása, valamint a hívek adománya biztosít. A felújításhoz Németh Imre, orgonakészítő főmestert kérték fel, aki felmérte a hangszer állapotát és megállapította annak hibáit. Az orgonaszekrény 1808-ban készült és nyolcvan éven át a jászberényi nagytemplomban volt, majd 1888-ban került át a barátok templomába. Az orognaszekrényt a jövőben is eredeti állapotában őrzik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!