Közélet

2008.02.02. 11:05

Pince a borvidéken, húszmillió perselyben: autóra nem futja?

Nehéz megítélni, ki megyénk leggazdagabb országgyűlés képviselője. A parlament honlapján most közzétett legújabb vagyonnyilatkozatok alapján ugyanis éles a verseny az első helyekért.

Teleki József

Ha csak a megtakarításokat vesszük figyelembe, akkor az MSZP-s Botka Lajosné megelőzi társait. A szolnoki képviselő — bevallása szerint férjével közös megtakarításokat is számba véve — közel húszmillió forintot rakott félre a nehezebb napokra. Igaz, csak néhány millióval marad el mögötte a Jászság fideszes honatyája. Járvás István 17 milliót spórolt meg. Az ingatlanokat számba véve még tömörebb az élmezőny. Fazekas Sándor (Fidesz) és Járvás István (Fidesz) elsősorban mezőgazdasági földterületekben bővelkedik. Iváncsik Imre és Kis Péter László szocialista képviselők hegy- vagy borvidékeken vásároltak házat, pincét. Mások válogathatnak, hol hajtják álomra a fejüket, hiszen több településen van lakásuk, üdülőjük. Személyautót azonban képviselőink majd felének nevén hiába keresünk.

Farkas Flórián és Varga Mihály fideszes, valamint Botka Lajosné, Gedei József, Iváncsik Imre, Szekeres Imre, Vadai Ágnes szocialista képviselőknek ugyanis semmilyen járművük nincs. A megye legkevésbé tehetős képviselője Farkas Flórián. Az országos listáról a parlamentbe került fideszes honatyának házán kívül szinte csak adóssága van. Mennyi, még nem tudni. A vagyonbevallásban közöltek szerint a banki kivonat alapján később jelenti be tartozását. Tavaly még mindenesetre több mint 9 millió forint adósság nyomta vállát. Igaz, akkor még volt hárommilliós megtakarítása is. Ám ennek mára már nyoma sincs.

De nem csak ő szegényedett. Kis Péter Lászlónak (MSZP) például 2,5 millióval lett kevesebb a spórolt pénze. Szalay Ferencnek (Fidesz) 3 millió forinttal, és 21 ezer euróval csökkent a megtakarítása. Legnagyobb mértékben azonban Szekeres Imre félretett forintjai csappantak meg. Most tízmillióval van kevesebbje, mint egy esztendeje volt. Igaz, még akkor Tihanyban csak egy telekről adott számot, ma már 93 négyzetméteres háza is áll a Balatonnál. Herbály Imre (MSZP) is kénytelen beérni egyetlen kocsival. A Renault Megane-tól megvált. Megtakarítása viszont több mint kétmillióval nőtt, és a milliós tartozása sincs már.

Horgászjegy és memóriakártya

Kétszázezer forintnyi virágcsokorral kedveskedtek tavaly Vadai Ágnesnek. De nem csak a honvédelmi államtitkárt lepték meg ajándékokkal. A vagyonnyilatkozatokból kiderül, hogy megyénk több képviselőjének is igyekeztek a kedvébe járni kisebb-nagyobb figyelmességgel. Így például Jauernik István (MSZP) horgászjegyet kapott. Farkas Imre (MSZP) honatyát pedig írószercsomaggal és memóriakártyával ajándékozták meg. Varga Mihályt (Fidesz) viszont inkább néhány üveg borral lepték meg.

A legnagyobb adósággal Vadai Ágnes (MSZP) kénytelen szembenézni. Míg tavaly ilyenekor 5,4 milliós hitele volt, most már összesen harmincmillió forinttal tartozik pénzintézetnek és  magánszemélynek. Pedig időközben Suzukijától is megvált. Bár budapesti 77 négyzetméteres otthonát egy közel kétszer akkorára, 138 négyzetméteresre cserélte. Az eladósodott képviselők közé lépett Iváncsik Imre (MSZP) is. Az miniszterelnöki hivatal államtitkárának most 5 milliós tartozása van, pedig tavaly még egy fillér sem volt. Egy esztendő alatt legnagyobb mértékben Botka Lajosné megtakarítása gyarapodott.  Férjével közösen 7,5 millió forinttal őriz többet életbiztosításban, betétben, értékpapírban, mint amennyiről a tavalyi vagyonbevallásában adott számot. Egy-két milliót azonban több képviselőnek is sikerült félre raknia.

Számos honatya ugyanakkor nem csak az Országgyűléstől kapott keresetére támaszkodhat. A képviselők közül többen is a havi járandóságukat többletmunkát vállalva is igyekszenek pótolni. Így például Szalay Ferenc szolnoki, Fazekas Sándor karcagi és Gedei József jászberényi polgármesterként tesz szert félmillió forint körüli jövedelemre. Jauernik István (MSZP) őstermelőként tett tavaly  988 ezer forint bevételt könyvelt el. Rózsa Endre (MSZP) egy közhasznú társaságban tanácsadóként segít, havi 150 ezerért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!