Közélet

2008.02.14. 11:38

Szeretet vagy pénzkidobás?

Négyesi Ildikó

A szerelmesek ünnepét közel húsz éve vettük át Amerikából, de megoszlanak a vélemények vele kapcsolatban. Sokan úgy tartják nem csak akkor kellene társunkra gondolni, hanem a hétköznapokon is. A szolnoki Gál Krisztina és családja is szereti a Valentin-napot. Náluk ez a nap a szeretet egyfajta kifejezése is.
— A nővérem február 14-én általában süt vagy főz valamit a férjének. Persze csakis a kedvenc ételeit. Az édesanyám nagyon szereti ezt a napot, főleg mióta Debrecenben tanulunk — osztotta meg családja szokásait Kriszti.

Valentin vagy Bálint-nap?

A szerelmesek napját 1990-től, a rendszerváltástól tartjuk számon, mint nyugatról beáramlott ünnepet, pedig a hitvilágunkban már jóval azelőtt is megtalálható volt, bár akkor még inkább keresztény jellege volt a domináló. Elsősorban az itáliai Valentin vértanú legendájához kapcsolódik. Egy másik Bálint-napi legenda egy németországi püspököt jelenít meg, kinek segítségében elsősorban a nyavalyatörősök és a lelki betegek bizakodtak. Később e két legenda összefonódott. Nálunk maga az ünnep Valentin és Bálint néven egyaránt megjelenik. Akár Valentin-napot akár Bálint-napot mondunk, mostmár mindegyik a szeretet, szerelem ünnepét takarja.

A főiskolás lány édesanyja általában kis plüssfigurát, vicces fehérneműt, vagy zoknit vásárol szeretteinek. Ez már hagyomány náluk.
Kriszti mottója pedig a következő: „Nem csak Valentin-napon kell szeretni egymást, hanem az év minden napján.”
Másoknak azonban ellentétes véleményen vannak.
— Szerintem ez egy olyan ünnep, ami itt igazából csak az ajándéktárgy- és virágárusoknak jó. Nálunk nincs hagyománya, legalábbis egyelőre — fejtette ki véleményét a szolnoki Csarnai Katinka.
A huszas évei közepén járó hölgy úgy gondolja, a Valentin-nap amerikában nem csak a szerelmesek ünnepe.
— A szeretteiket is megajándékozzák ilyenkor, de nálunk mindenki csak a szerelmesekre összpontosít, mert róluk sok bőrt le lehet húzni még az ajándekozás kapcsán. Mivel divatba jött, sokan úgy érzik, hogy muszáj valamit venni.
Katinka és párja február 14-ét ugyan nem ünnepli, de sokszor meglepik egymást apróságokkal a hétköznapokon is.
— Olykor veszünk egymásnak csokit, de nemrégiben például egy új akksit kaptam a telefonomba.
A tiszafüredi Kiss Zsolt szerint soha nem lesz egységes álláspont.
— A friss szerelmeseknek biztos jó ünnep, meg eggyel több alkalom hogy együtt lehessenek és mindenféle aranyos, de teljesen felesleges dolgot vegyenek egymásnak. Szerintem tíz év házasság után már az egész teljesen már — mondta.

A Valentin-nap mára világszerte a szeretet, a szerelem ünnepe lett. A világnak szinte minden részén hagyomány volt és most is az február 14-ének megünneplése. Ám szinte mindenhol más szokások élnek.
Franciaországban például a fiúk kihúzzák a lányok neveit, a lányok pedig a fiúk neveit egy piros szív alakú dobozkából. Ennek az országnak az érdekessége, hogy innen származnak az első Valentin-napi verses-kötetek is, melyek az 1700-as években jelentek meg, majd a 19. században váltak divatossá az üdvözlőkártyák, melyek a mai napig megmaradtak.

Valentin-napi köszöntésnek a legelterjedtebb formája hazánkban virág ajándékozása a másiknak. Népszokásaink és tájjellegű népszokásaink is vannak erre a napra vonatkozóan. Így például a mohácsi sokácok e napon böjtölnek, csak egyszer esznek, vagy zsír nélkül főznek, gyónnak és imádkoznak a templomban. Balatongyörökön pedig megmetszik a szőlő négy sarkát, hogy távol tartsák a tolvajokat és a madarakat.
Akadnak olyanok, akiknek az idei február 14-e magányosan, szomorúan telik. Hiába ünnepelnék kedvesükkel a szerelmesek napját, ebben az évben ezt már nem tudják megtenni.

— Nem sokkal karácsony előtt szakítottunk a menyasszonyommal. Hosszú évekig voltunk együtt és Valentin-nap környékén mindig duplán köszöntöttem a kedvesemet — mesélte a mezőtúri Szabó Ábel.
Ábel expárjának február 15-én van a születésnapja, így egymás után két nap is kapott ajándékot.
— Máig nem sikerült új társra lelnem, így idén egyedül töltöm a szerelem ünnepét. Valószínűleg dolgozni fogok, így nem is jut majd eszembe, mi is annak a napnak a jelentősége — tette hozzá Ábel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!