Közélet

2008.02.03. 09:59

Szigorították a bekerülés feltételeit

Túrkevei Idősek Otthona: Jövedelem- és vagyonvizsgálaton is át kell esniük a jelentkezőknek

SZOLJON

- A jogszabályi változások következtében valószínűleg ezentúl még nehezebb lesz bekerülni a szociális otthonba, mint az elmúlt időszakban. Az átlagos várakozási idő jelenleg tizennégy hónap, ennek ellenére 44 túrkevei lakos vár a beköltözésre. A házi segítségnyújtásnál és az idősek bentlakásos otthonánál gondozási szükségletet kell majd vizsgálnunk- mondta Szabó Attila a túrkevei Idősek Otthona vezetője, majd így folytatta. –Az otthonba jelentkezőknek egy széles körű vizsgálaton kell átesni, amely az önellátástól a mentális funkciókig terjed ki. A pontozásos rendszerben történő vizsgálat során megállapítják, hogy ki milyen ellátásban részesülhet. A gondozási igény felmérését egy szolnoki székhelyű szakmai szervezet fogja majd elvégzi, akik a becsatolt dokumentumok alapján a helyszínen is tájékozódnak.

Én és a kollégáim nagy érdeklődéssel várjuk az új rendszer bevezetését, sőt egy továbbképzésen is résztveszünk az új jogszabályok jobb megismerés érdekében –zárta szavait az intézményvezető. Az igénylőknek jövedelem- és vagyonvizsgálaton is át kell esniük, ahol az ingó és ingatlan vagyonukat is felmérik. A már bentlakókat e változások nem érintik, csak a várakozókat. A normatíva nagyságában is változások történtek, ezen túl a bentlakók nyugdíjától is függ a támogatás mértéke. Az intézmény jelenlegi lakóinak száma ötvenöt fő, akiknek közel hetven százaléka igen alacsony nyugdíjjal rendelkezik, ami átlagosan 45-50 ezer forintot jelent.  A túrkevei Idősek Otthonában jelenleg 68100 forint havonta a térítési díj, amelynek mértékében a februári fenntartói ülésen változások következhetnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!