Közélet

2008.02.17. 12:32

Tanulni munka mellett?

Kénytelen folyamatosan továbbképezni magát az, aki szeretné megállni a helyét a munka világában tapasztalható egyre intenzívebb versenyben. Van akinek megéri, míg mások nem bírják a megnövekedett terheket.

Békési Brigitta

Másoddiplomás levelező jogász képzésre járok Budapestre — mondta a szolnoki Nagy Anikó. — Két kisgyermekem van, öt és kettő évesek. Szegények rendkívül nehezen viselik a vizsgaidőszakot, mert nagyon keveset foglalkozom akkor velük. A mesék is rövidebbek esténként, a bölcsőde és iskola után is más vigyáz rájuk helyettem, hogy tudjak tanulni. Év közben ritkán járok be előadásokra és a főnököm sem veszi szívesen, ha emiatt szabadnapot veszek ki, ami teljesen érthető. Mindig elenged, de ilyenkor más végzi az én munkámat, a számonkérések előtt és után pedig fáradtabb vagyok és kevésbé hatékony. Az évfolyamtársaim is hasonló cipőben járnak, így beosztjuk, hogy mikor melyikünk megy be előadásokra.

— A munkáltatóm tanulmányi szabadságra enged vizsgaidőszak alatt, sőt téríti is a tandíjat, enélkül bele sem kezdtem volna a tanulmányokba — közölte a jászberényi Horváth István, aki kommunikáció szakra jár. —  Nincs családom, de így is nagyon sok energiámba kerül, míg mindenből sikeresen levizsgázom.

Túlhajszoltak a munka mellett tanulók

— A felnőtt korosztály a tudást úgy szeretné megszerezni, hogy azt a gyakorlatban is tudja majd hasznosítani a későbbiekben — tájékoztatott Pappné Makóczki Mariann pszichológus. — Nyolcvan százalékban olyan dolgot tanulnak, amely érdekli őket, amelynek értelmét látják. Azt gondolják, hogy a tudás megszerzésével jobban tudnak majd érvényesülni, jobb státuszba kerülnek és ezáltal magasabb fizetést kapnak. A valóságban viszont azt tapasztalható, hogy az oktatás gyakorlati használhatósága csökkent és a tanulmányok befejeztével további képzésekre van szükség. A felnőttek oktatásának jó része a pénzről szól, túlhajszoltsággal és gyakran csalódással annak végén.

A koranyári vizsgák húzósabbak, a tavaszi félév sokkal rövidebbnek tűnik mint az őszi szemeszter. Utazási irodában dolgozom és főnököm elvárja, hogy sikeresen vegyem az akadályokat, hiszen a munkakörömhöz szükséges ez a végzettség. Másodéves vagyok, de észrevehetően legyengült az immunrendszerem, mióta újra tanulok. Fiatalabb koromban könnyebben bírtam a tempót, harmincöt évesen már nehezebben tudom bevésni a fejembe az új információkat. Az állásom viszont szeretném megtartani és szerencsére érdekel is amit az előadásokon hallok.  

— Levelező és távoktatásos képzésre van lehetősége annak, aki munka mellett kívánja megszerezni első diplomáját — tájékoztatott Turóczyné Dr. Veszteg Rozália, a Szolnoki Főiskola Felnőttképzési Központjának megbízott vezetője. — Szakirányú továbbképzésre jelentkezhet, aki már rendelkezik diplomával, ez szintén levelező rendszerű képzés. Minimális növekedést mutat ezen felnőttek száma, közel 300 fő vesz részt évente másoddiplomás képzésben. Ezen kívül, a képzési kínálat is fokozatosan nő. A mostani tanévben a legnépszerűbb szakjaink a pénzügy, adó, illeték, vám szak és a pénzügy, adó és pénzügyi ellenőrzés szak, melyre közel félszázan járnak a főiskola volt hallgatói és a hasonló szakterületen dolgozó felnőttek, akik sokszor munkahelyi támogatással vesznek részt a képzésben. Ezen kívül népszerű a nemzetközi szállítmányozás szak is. Keresztfélévvel most indítjuk a  gazdasági alapdiplomával rendelkezőknek a gazdaságvédelmi szakközgazdász két féléves s a gazdaságvédelmi  szakértő  három féléves szakot azok számára, akik az alapdiplomájukat nem gazdaságtudományi területen szerezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!