Közélet

2008.02.04. 16:12

Új időszámítást jelenthet 2008 a honi civil életben

A 2006-os októberi események kapcsán létrejött Civil Jogász Bizottság három tagja tartott sajtótájékoztatót tegnap délután Jászberényben.

SZOLJON

A tájékoztatón dr. Kávássy Pál orvos jogász elmondta, hogy a Magyar Nemzet egy igazi válaszút elé került 2008-ban, amikor is a civil társadalom megmutathatja aktivitását. Egyrészt támogatásukat hangoztatták az Albert házaspár „tb-mentő népszavazási kezdeményezéseként” ismertté vált aláírásgyűjtést. Másrészt Kávássy Pál rámutatott, hogy a március 9-én esedékes szociális népszavazáson való részvétel igazából a magyar társadalmi aktivitásnak a fokmérője lehet. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy míg az Albert házaspár kezdeményezése az 1600 milliárdos társadalombiztosításról szól, addig a most esedékes referendum maximum 16 milliárd sorsáról.

Dr. Horváth Attila rámutatott vélekedésük szerint amennyiben változtatás nélkül fogadnák el a Sólyom László köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvénytervezetet az önmagában — a jogalkotási folyamat hibái miatt is — alkotmányellenes volna. Topolánszky Ádám nemzetközi tapasztalatokból kiindulva elmondta, hogy Magyarországon is egyre nagyobb szerep jut a törvényalkotás előkészítésében a nemzetközi lobby csoportoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!