Közélet

2008.02.18. 16:00

Vágják a fákat hűvös halomba, ritkítanak, de telepítenek is Szolnokon

Manapság mind többen keresik fel a szerkesztőségünket — fehívva figyelmünket —, Szolnok több pontján metszik a fákat, esetenként ki is vágják azokat.

Mészáros Géza

Az aggódókat már jó előre megnyugtatja Boros Zoltán: a tél végéhez közeledve itt van az ideje a ritkításnak, így ezt a munkát inkább becsüljék, mint becsméreljék. A városi főkertész érdeklődésünkre elmondta, a megyeszékhelyen minden évben programszerűen végzik el a fásítási és virágosítási feladatokat. Ezúttal sincs ez másképp.

— A városlakóktól rendre számos megkeresés érkezik osztályunkhoz, melyben azt kérik tőlünk, hogy ezt vagy azt a fát ritkítsuk meg, vagy hogy véleményük szerint ez és az a lombos beteg, így vágjuk ki őket. Az igényeket felmérjük, s lehetőleg egy időben egy adott városrészben végezzük el a szükséges feladatokat. Jelenleg az Indóház, a Széchenyi és a Gőzhajó utcákban tevékenykednek a szakemberek, de kiterjesztjük a munkákat a Rákóczi és a Petőfi utakra, s az azokból nyíló kisutcákra is. Elsősorban gallyazunk és gyérítünk, s csak szükség esetén vágjuk ki teljesen a fákat. Korábban a tűzelhalás, ezúttal pedig a pajzstetvek okoznak olyan problémákat, melyek miatt kénytelenek vagyunk a drasztikusabb eszközökhöz folyamodni. Ahol csupán ritkítunk, ott a fák felfrissülnek, ahol pedig kényszervágást végzünk, ott természetszerűen pótoljuk a fákat — tette hozzá a főkertész.

Boros Zoltán emlékeztetett arra, hogy 2006. nyara több viharos napot is hozott. Az orkán erejű szél fákat csavart ki — s persze csak azokat, amelyek öregek, korhadtak voltak. Kívülről nem is látszik, hogy egy fa mennyire beteg, s a laikusoknak csak akkor derül ez ki, amikor egy nagyobb széllökés kidönti őket. Ekkorra azonban már komoly veszélyt jelenthet egy autóra vagy házra ráboruló fa. Ennek megelőzése érdekében szelektálják ki azokat az egyedeket, amelyek gondot jelenthetnek. A beteg fák is megfertőzik egymást, így adódik az, hogy olykor egy egész utcában el kell végezni az irtást — amelyet pótlás követ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!