Közélet

2008.02.18. 12:32

Választások idején: Azt hitték a kazánfűtőről, hogy kém

Herceg Antal ellen egy személyihívó megépítése miatt indultak vizsgálatok annak idején. Ám ez sem szegte kedvét, újabb és újabb találmányokon töri a fejét.

Karsai Zita

A mezőtúri Herceg Antal élete során két találmányt is szabadalmaztatott, hatvanévesen tanult meg síelni és túl a nyugdíjkorhatáron jelenleg is technikai újításon töri a fejét. A túriak feltalálója a tudományok mellett a munka elkötelezett híve. Véleménye szerint a tétlenség legalább annyira káros az emberi szervezetre, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Anti bácsi az eddig elért sikerek és elismerések ellenére úgy véli, ha újrakezdhetné mindent másképpen csinálna. Idegen nyelveket tanulna, és külföldi tapasztalatszerzésre törekedne.

Távvezérelt szivattyúállomások

A 65 éves tudor jelenleg távvezérelt szivattyúállomások telepítésén dolgozik. A szivattyúrendszerek funkciója, hogy a talajvizet és a csapadékvizet olyan szinten tartsa, hogy a mezőgazdaságban az ne okozhasson kárt. A távirányítású működtetésen túl fontos a telephelyen bekövetkezett mozgások kameraképes rögzítése, garázdaság esetén pedig a bűnüldöző szervekkel történő azonnali kapcsolatfelvétel.

A nyugdíjas éveit taposó férfi technikai érdeklődése az iskolai tanulmányok során bontakozott ki. Villanyszerelőnek tanult, majd humán érettségit tett, és felnőtt fejjel végezte el a Kandó Kálmán Főiskola erősáramú technikus szakát. Első találmányát 1994-ben védte le a találmányi hivatal. Ez egy speciális személyi hívó volt, mely (abban az időben, amikor a ma használt mobiltelefonok hazánkban még nem terjedtek el) meghozta Anti bácsi számára az első sikereket, s egyben útjára indította a kilencvenes évek mezőtúri kémbotrányát is. Talán sokan emlékeznek még az évekig tartó pereskedésekre, melyek középpontjában a polgármesteri hivatal kazánfűtője és az általa gyártott lehallgató készülék állt. A hírhedt lehallgatókészülék a mobil elődjének tekinthető hordozható személyi hívó volt, a megvádolt kazánfűtő pedig az azóta elismert túri feltaláló Herceg Antal.

— A polgármesteri hivatal kazánfűtőjeként fontosnak tartottam, hogy bárki számára elérhető legyek még akkor is, ha éppen nem tartózkodom a kazánházi támaszpontomon — mondta Anti bácsi. — A zsebben hordozható csipogó — Hercsip — jelzést adott, ha telefonon kerestek, s ilyenkor csak annyi dolgom volt, hogy visszahívjam a telefonom és meghallgassam milyen üzenetet hagytak rajta. Sajnos ez a találmány pont egy választást megelőző ciklus idejére esett, s ezt akkoriban szinte szabotázsnak vették, vizsgálatok indultak ellenem. A négy évig tartó bírósági pereskedés kedvezően végződött a túri feltaláló számára. Visszahelyezték fűtői hivatalába, megítélték a kiesett munkabért és megtérítették az ügyvédi költségeket is. Később figyelmét az akkor már működő családi vállalkozására, pékségére fordította. Technika iránti érdeklődése azonban nem hagyott alább. A Hercsip néven ismert személyi hívót továbbfejlesztve kidolgozott egy olyan távvezérléses irányítási módszert, mely lehetőséget adott arra, hogy központi helyről, számítógépen keresztül felügyeljen komplex fűtési rendszereket. Ez a távvezérléses technika azóta eljutott Kanadába, Hollandiába és Franciaországba is.

Azután 2007 novembere ismét újítást hozott. A mezőtúri tűzoltóság tűzmegelőzés céljából bemutatta a hálózati analizátort.
— Egy hároméves kísérlet eredményeképpen létrehoztunk egy hálózati analizátort, melynek segítségével kinyitottuk a cipzárt a villamos hálózatokon — mondta Anti bácsi. Ezzel könnyedén feltérképezhetők a leendő tűzforrások és mérhető a villamos hálózatok elhasználódása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!