Közélet

2008.03.04. 07:33

230 család helyzete vált bizonytalanná a gyárbezárás miatt

Az értékesítés előtt álló szolnoki papírgyár dolgozói a munkásgyűlést követően némileg bizakodva léptek ki a gyárkapun hétfőn délután. Mint azt múlt héten megírtuk, a növekvő költségek és a csökkenő kereslet miatt nehéz helyzetbe került a Mondi Business Paper Hungary Zrt.

Mészáros Géza

A cégcsoport a megváltozott világpiaci helyzet miatt megszünteti Szolnokon az irodai papírgyártását, ezért az üzemet értékesíteni kívánja.
Hétfőn sokan az érdeklődő újságírók gyűrűjében — a mikrofonerdők között és a kamerák tüzében — nem vállalkoztak ugyan válaszadásra, de a bátrabb megszólítottak, Gáspár Béla és Bohács János egyaránt úgy nyilatkozott, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben valamelyest reményteljesebb tájékoztatót hallgattak meg Ferencz Gábortól, a társaság igazgatósági tanácsának elnökétől.

— A gyűlésen az hangzott el, hogy a gyárvezetés április 30-ig egybetartja a csapatot, addig nem áll le a termelés, folyamatos munka lesz. A jövőnk viszont attól függ, hogy a menedzsment tudja-e értékesíteni a gyárat. Ha igen, akkor lesz munkánk, ha nem, akkor pedig nagy valószínűséggel végkielégítéssel bocsájtanak el bennünket — vázolták fel a jövőképet a papírgyári dolgozók. — Rendkívül kellemetlen most megszólalni, akár a dolgozók, akár az újságírók felé — válaszolt érdeklődésünkre Ferencz Gábor, a társaság igazgatósági tanácsának elnöke.

A szakszervezet bízik az ígéretekben

Kemény János a papíripari dolgozók szakszervezete szolnoki tagozatának elnöke illetve Molnár Sándor, az üzemi tanács elnöke megkeresésünke elmondták, legfontosabb feladatuk, hogy a munkavállók számára legmegfelelőbb, a legjobb kondiciókkal történő elbocsájtás legyen végrehajtva. A követeléseket megállapodásba rögzítették, így, többek között az átképzési támogatás lehetőségét illetve a végkielégítés mértékét

illetően.

— Mint ismeretes, a Mondi csoport úgy döntött,  hogy a kedvezőtlen piaci helyzet miatt a szolnoki „biznisz papír” kapacitását kivonja a működésből. Ez azt jelenti, hogy a céget el kívánja adni, de a gyárban bármilyen más papírt lehet gyártani, csak az eddigi típusúakat nem. Március 18-án állnak le a gyártósorok, a jelenlegi ciklus ekkorra fut ki. Több szakmai befektető érdeklődik a gyár után, ezért bízom benne, hogy több dolgozónk egy új tulajdonossal megtarthatja munkahelyét. Az alkalmazottaknak tájékoztatást adtam arról, hogy a törvényi előírásokon túl további, átlagosan hat hónap munkabért kapnak, az eltöltött évek után,
differenciáltan — tette hozzá Ferencz Gábor.

— Szomorúan vettem tudomásul a történteket — nyilatkozott Szalay Ferenc polgármester. — Sajnálatos, hogy a kialakult helyzettel mintegy 230 család jövője vált bizonytalanná. Az is elkeserítő, hogy a város elveszít egy az egészségügyet és a sportot kiemelten támogató, évente közel 100 millió forintot adózó céget. A gyárvezetésnél sikerült elérni, hogy az állásukat vesztett dolgozóknak a törvényileg előírt végkielégítésen túl több havi munkabért folyósítsanak. Az is szóba került, ha nem sikerül április 30-ig szakmai befektetőt találni, a város a papírgyár területét ipari parkként kezelhetné a megyeszékhelyre újonnan letelepedni szándékozó vállalkozások részére. Biztosítva ezzel a kiegyensúlyozottan működő cégek lehetőségeit, továbbá a mindezzel álláshoz jutó emberek jövőjét — hangsúlyozta a polgármester.

követően némileg bizakodva léptek ki a gyárkapun hétfőn délután. Mint azt múlt héten megírtuk, a növekvő költségek és a csökkenő kereslet miatt nehéz helyzetbe került a Mondi Business Paper Hungary Zrt. Mészáros Géza A szakszervezet bízik az ígéretekben Kemény János a papíripari dolgozók szakszervezete szolnoki tagozatának elnöke illetve Molnár Sándor, az üzemi tanács elnöke megkeresésünke elmondták, legfontosabb feladatuk, hogy a munkavállók számára legmegfelelőbb, a legjobb kondiciókkal történő elbocsájtás legyen végrehajtva. A követeléseket megállapodásba rögzítették, így, többek között az átképzési támogatás lehetőségét illetve a végkielégítés mértékét

illetően. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!