Közélet

2008.03.21. 16:29

Akár be is zárhat a gyógyfürdő

A szolnoki Tisza Szálló és Gyógyfürdő idén lesz 80 éves. A nyolc évtized alatt csupán egyszer, a második világháború idején volt zárva, most azonban félő, hogy ismét erre a sorsa jut az ország egyik legjobb gyógyhatásfokú vizével működő létesítmény.

Polyák Adrienn

— 1971 óta dolgozom itt, 1992-től magánvállalkozásban vezetem a szállodát, de ilyen kilátástalan helyzetben még nem voltunk — panaszolja Lipóczki János ügyvezető igazgató. Mint mondja, a bajok gyökere a fürdők támogatásának változásaiban keresendő. A fürdő szakma OEP finanszírozásában évek óta nem volt emelés, miközben az amúgy is nagy költségigényű ágazat kiadásai évről évre nőttek. A Tisza Szálló fürdőbevételének mintegy 70 százaléka származik az egészségbiztosítótól. Ez korábban havonta átlagosan 5,5 millió forint volt. Ez az összeg mostanra 1,5-2 millióra zsugorodott. Az is gond, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a beteggel akarja megfizettetni a korábban általa fizetett költségeket. Míg tavaly júniusig egy többféle kezelésből álló kúráért 3-4000 forintot fizetett önköltségként a beteg, addig most ugyanez 12 ezer forintjába kerül. Ezt azonban sokan nem tudják megfizetni, ezért a fürdő gyógyító szolgáltatásait igénybevevők száma is kevesebb. Lipóczki János becslése szerint az eddigi évi 20 ezer kezelés hét-nyolcezerre csökken.
— Hozzánk elsősorban a kispénzű, gyógyulni vágyó emberek járnak, nemcsak Szolnokról, hanem más vidékekről is, mert a vizünk a nőgyógyászati problémáktól kezdve a fogínybetegségekig számos bajra  nyújt gyógyírt. Mindent egybe vetve ez a mostani helyzet éves szinten körülbelül 30 millió forintnyi kiesést jelent nekünk. A fennmaradás érdekében kénytelenek vagyunk drasztikus lépéseket tenni. Ennek első fejezeteként a fürdő 16 dolgozójának felét kell elbocsátanunk április elsejétől. Ha ez sem enyhíti a likviditási gondjainkat, a fürdő leállítására is rákényszerülhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!