Közélet

2008.03.19. 18:53

Átláthatatlan magánegészségügy

Politikai csatározások ide, privatizációellenes érzületek oda, az egészségügy jó része máris privát kézben van. A jó hír az, hogy így javul a gyógyítás hatékonysága. A rossz, hogy a magánosítás átgondolatlan, elaprózott s túlságosan sok mutyival terhelt.

forrás:HVG

Az ország legtöbb kórháza önkormányzati tulajdonban áll. Ezek az intézmények nemcsak vállalkoznak, hanem egyre több egészségügyi szolgáltatást is magáncégektől rendelnek meg, olyan tevékenységeket szerveznek ki, amelyeket korábban maguk végeztek. A magántőke az utóbbi években kicsemegézte magának, amit nyereségesen lehet működtetni a jelenlegi OEP-tarifák mellett.

Míg az intenzív osztályok és az elfekvők nyelik a pénzt, a röntgen és mindenféle diagnosztika tipikusan nyereséges ágazat. Így nem meglepő, hogy a patológiai, komputertomográfos vagy mágneses rezonanciás vizsgálatokat többnyire magánvállalkozások végzik, akárcsak a műveseellátást. Működnek szép számmal igazi magánklinikák is, igaz ezt a szót sokan a megfizethetetlenséggel és a luxussal társítják.

A HVG utánanézett, hogy a valóságban hol mennyibe kerülnek az egyes vizsgálatok, kezelések, beavatkozások. Egy szülés 580 ezer forintba kerül a Budapest vonzáskörében található Telki Kórházban. Ez az alapcsomag magában foglalja a szülés levezetését, az újszülött első ellátását, a kötelező szűrővizsgálatok elvégzését, a luxusszállást, a mama és a baba négynapos ápolását. Telkiben persze nemcsak szülést, egy sor más vizsgálatot és kezelést is végeznek. Nincs mindennek listaára. Egyedi vagy összetett beavatkozások esetén az orvosok személyre szabott árajánlatot készítenek a pácienseknek, a többnyire harmincas-negyvenes éveikben járó, magas jövedelmű nőknek, férfiaknak.

Kisebb magánklinikák szép számmal akadnak a fővárosban is. A belvárosi Ars Medica Lézerklinikának, amely kezdetben jószerével szemölcsök és anyajegyek lézeres eltávolításából élt, nemrég sikerült leszerződnie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, az OEP-pel. Így jó néhány egynapos sebészeti beavatkozás egy fillérjébe sem kerül a páciensnek, de a műtéthez a szakorvosi konzultáción keresztül vezet az út, amelynek alkalmanként 10 ezer forint az ára.

Nem minden beavatkozást támogat az OEP. A benőtt körömszélek eltávolítása egyenként 20–25 ezer forintba kerül, egy festékes anyajegytől 8–18 ezer forintért válhat meg a páciens, a hajszálerektől való megszabadulásáért pedig régiónként 40–50 ezer forintot kell fizetni. Budapest egyik legfényűzőbben berendezett egészségügyi intézménye a belvárosi Dr. Rose Medical Center. Itt egy nagy laborvizsgálatért 40 ezer forintot kérnek, a vércsoport meghatározása 19 ezer, egy teljes vérképvizsgálat 18 ezer, a mellkasi röntgen 15 ezer, a vércukormérés és a vizeletvizsgálat egyaránt 5 ezer forintba kerül.

Magánklinikai élet van a fővároson kívül is. A szegedi MediCenter Szakorvosi Intézetben a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsereszűrés díja 11 880, az általános áttekintő szűrővizsgálaté 21 670, a cukorbetegség-szűrővizsgálaté 19 250 forint, míg a prosztatarák-szűrésért 19 250 forintot, a nőgyógyászati tesztért pedig 21 120 forintot számolnak föl.

Ezek is érdekelhetik