Közélet

2008.03.15. 09:13

Csapataik harcban állnak: Fodor újra kihívja Kókát

Kóka Jánost tisztázta, ám Fodor Gábor egyik támogatójának felelősségét megerősítette (jóllehet a zöldminisztert is felmentette) a 2007-es szabaddemokrata küldöttgyűlésen történt szabálytalanságokat vizsgáló jelentés. Az SZDSZ vezetői a jövő hétig elnapolták az állásfoglalást a küldöttgyűlésről, amelyen a jelenlegi elnök mellett tavalyi ellenfele is elindulna. Megerősítsék Kókát az elnöki poszton, vagy a jogosulatlan voksok az egész elnökválasztást kérdésessé tették?

forrás:Stop

Történt csalás, de nem bizonyítható, hogy ez befolyásolta volna az elnökválasztás végeredményét, illetve a szabálytalanságokról sem Kóka János, sem Fodor Gábor nem tudott, és egyikük szűk stábja ellen sem került elő terhelő tény - mindössze ennyit állapított meg a vizsgálat, vagy legalábbis a sajtóval ezt a nehezen értelmezhető néhány tételt tudatták hivatalosan az SZDSZ pénteki esti ügyvivői testületi ülése után.

"A vizsgálat megállapította, hogy nem bizonyult valósnak az a tényállítás, mely szerint T. Asztalos Ildikó, vagy bárki más, bármely küldöttet arra bíztatott volna, hogy szavazzon Kóka Jánosra" - a hivatalos közlemény ezen megállapítása viszont éppen hogy cáfolni látszik a Hír TV-ben februárban elhangzott vádat, amely szerint a borsodi küldöttek helyet jogosulatlanul szavazókat éppen erre biztatta volna a megyei elnök. Jüttner Csaba, a tavaly márciusi tisztújításon történteket vizsgáló háromfős bizottság vezetője (Vásárosnamény polgármestere) szerint négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szabaddemokrata küldött a tisztújítás egyik napján sem jelent meg, helyettük viszont kétségtelenül mások regisztráltak. Ugyan még az sem biztos, hogy egyáltalán szavaztak volna, de az érintettekkel való konzultáció előtt a részleteket nem hozzák nyilvánosságra.

Ez valójában T. Asztalost jelenti, mivel a Jüttner-jelentés a STOP ügyvivőktől származó információi szerint arra a következtetésre jutott, hogy az egykori országgyűlési képviselőt terheli felelősség a szabálytalanságokért. A jelentés ugyan nem mondja ki, de utal arra, hogy a tavalyi tisztújításon a Fodor-táborba tartozó T. Asztalos kérésére valószínűleg favorizáltjára szavaztak a jogosulatlanok - legalábbis az elnökválasztás második körében, mert a remire adott első forduló jegyzőkönyveit tudtunkkal megsemmisítették, így azokat a bizottság nem is vizsgálhatta. (2007. március 31-én az első fordulóban döntetlenre végeztek, majd a másodikban is mindössze 13 vokssal Kóka győzött Fodor ellen.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!