Közélet

2008.03.20. 18:47

Gyémántkoszorús szolnoki ejtőernyős

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére, Március Ifjak néven alapított új díjat a Magyar Köztársaság kormánya. A díjat olyan, 35 év alatti fiatalok kaphatják meg, akik kiemelkedő alkotótevékenységükkel hozzájárulnak nemzeti értékeink megőrzéséhez és gazdagításához. Idén tizenketten részesültek az elismerésben, köztük a szolnoki Kollár Gábor törzsőrmester.

honvédelem.hu

A kitüntetett katona az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj ejtőernyős oktatója. Az emlékplakettet és a díjjal járó félmillió forintos pénzjutalmat március 15-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Művészetek Palotájában adta át.
– Nagyon meglepődtem, amikor kiderült, hogy én kapom a díjat – mondja a szolnoki laktanyában, a különleges műveleti zászlóalj épületében Kollár Gábor törzsőrmester. Meséli: az alakulat parancsnokától kapta az utasítást, hogy március 10-én jelenjen meg a Honvédelmi Minisztériumban. A jó hírt dr. Szeredi Péter kabinetfőnök közölte a fiatal tiszthelyettessel, aki az első néhány napban fel sem fogta milyen megtiszteltetésben részesült. Aztán elérkezett a nemzeti ünnep napja, s szorongva, kicsit izgulva érkezett meg a Művészetek Palotájába.

 – Egészen addig ideges voltam, amíg ki nem szólítottak. Akkor viszont hihetetlen nyugalom áradt szét bennem és csak arra figyeltem, hogy maximálisan alakias legyek, s a katonai szabályoknak maradéktalanul eleget téve jelenjek meg a miniszterelnök előtt – emlékezik vissza Gábor, akitől azt is megtudom, hogy Gyurcsány Ferenc elismerő szavaira a honvédségnél megszokott „hazámat szolgálom!” kijelentéssel válaszolt.

Persze a díj átvétele óta szinte folyamatosan csöng a telefonja. Családtagok, rokonok, barátok, kollégák gratulálnak neki a hatalmas elismerésért. És természetesen az alakulatnál is büszkék a törzsőrmesterre, hiszen nagy dolog, hogy a díjjal jutalmazott első katona éppen a Bercsényi László zászlóaljnál szolgál.

Kollár Gábor egyébként az ejtőernyőzés területén nyújtott olyan teljesítményt, amellyel hozzájárult nemzeti értékeink megőrzéséhez és gazdagításához. Mint elmondja, 1992-ben kezdett ejtőernyőzni, azaz már tizenhat éve rabja ennek a különleges sportnak és ma már nemcsak a polgári, hanem a katonai ejtőernyős válogatottnak is a tagja. Talán nem véletlen, hogy éppen az ejtőernyőzést választotta, hiszen édesapja az 1960-1970-es években MHSZ keretein belül szervezte az ejtőernyős sport kialakulását Kalocsán, majd a kiskunfélegyházi repülőtéren, mint függetlenített ejtőernyős oktató tevékenykedett. Jelenleg gyémántkoszorús ejtőernyős sportoló. „Természetesen” édesanyja is az ejtőernyős sport megszállottja volt, neki 170 ugrása van.

Kollár törzsőrmester legelső sikerét még 1996-ban érte el, amikor az úgynevezett stílusugrásban ifjúsági nemzeti bajnok volt, majd 1998-ban ifjúsági összetett magyar bajnok lett, sőt az év ifjúsági sportolója díjat is elnyerte. A számos eredmény közül kiemelkedik még, hogy a felnőtt magyar bajnok ejtőernyős csapat tagja volt 2002-ben, 2004-ben és 2006-ban is. A katonai ejtőernyőzéssel 1998-ban ismerkedett meg, amikor is szerződéses katonaként bevonult a szolnoki alakulat jogelődjéhez a Bercsényi László felderítő-zászlóaljhoz. Akkor még ejtőernyős kiszolgáló beosztásban szolált, később pedig ejtőernyős kiképző lett. Jelenleg ejtőernyős beugró-oktató szakszolgálati engedéllyel rendelkezik, amely a legmagasabb fokozat a hadseregen belül. Emellett pedig a Magyar Honvédségben rendszeresített összes ejtőernyős felszerelésre megvan a típusvizsgája, így az új, a gyári nagyjavításon átesett, illetve a még rendszerben nem lévő ernyőknél is ő végzi a kísérleti-, és a tesztugrásokat.

Beosztásából adódóan természetesen az oktatás és a továbbképzés is a feladatai közé tartozik. És büszke arra, hogy pályafutása során már eddig is több száz emberrel szerettette meg az ejtőernyőzést. Megtudom: jelenleg 4466 ugrása van, de ez a szám hamarosan tovább növekszik, hiszen már a jövő héten edzőtáborba vonul, hogy az ejtőernyős válogatottal újabb versenyekre készüljön. Bízunk benne, hogy hamarosan arról számolhatunk be: túl van az ötezredik ugrásán is…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!