Közélet

2008.03.18. 11:37

Iskolabezárások: százmilliós tornaterem kell a 'túléléshez'?

Felröppent a hír, miszerint bezárják azokat az oktatási intézményeket, amelyeknek nincs megfelelő tornatermük. Utána jártunk, mit hallottak régiónk szakemberei a tervekről. Iskolaigazgatók és intézményfenntarók válaszolnak a kérdésre.

Daróczi Erzsébet — Békési Brigitta

— A kenderesi általános iskolában több, mint harminc éves tornaterem áll az ott tanulók rendelkezésére, melyet szeretnénk felújíttatni — tájékoztatott Bogdán Péter, a település polgármestere. — Nincs tornaterme viszont az itteni középiskolának. Március 17-én kaptuk meg az értesítést, melyben elfogadták a tornaterem építésére vonatkozó pályázatunkat. A tervek szerint körülbelül 300 milliós költséggel járna az építkezés, amelyhez a helyi önkormányzat a szükséges tíz százalékos önerőt biztosítaná. A tanulók jelenleg az udvari kosárlabdapályán és a füves területen tornáznak, valamint igénybe vehetik a kollégium pincéjében levő konditermet is.

A mezőhéki iskolának sincs tornaterme, tudtuk meg Fórizs Ágnes polgármesterasszonytól. Bár az intézményt 2006 őszén újították fel, tornatermet már nem építettek hozzá. Egyébként is kényszerből tartják fenn az iskolát, hiszen csak nyolc gyermek jár oda.

Fizethetnek az iskolák, ha nincs tornatermük

Évi 1 millió forintos büntetésre számíthatnának szeptembertől azok az iskolák, ahol nincs tornaterem. Második körben akár a működési engedélyüket is bevonhatják ezeknek az oktatási intézményeknek. Az oktatási tárca állítólag rugalmasan kezeli a jogszabályt és nem büntet, ha az oktatási intézményben tornaszobát alakítanak ki vagy sportcsarnok van a településen.

A hazai iskolák kilenc százalékának, 378 oktatási intézménynek nincs megfelelő tornaterme - olvasható az egyik internetes oldalon. A kisebb településeken a tanulók nagyrészt művelődési házakban, falusi sportcsarnokokban vagy más intézmények tornatermében tartják télen a testnevelés órákat.

Nem büszkélkedhet új tornateremmel a kunmadarasi önkormányzati általános iskola sem. Sőt, a meglévő több mint száz éves épületbe se engedik be a diákokat, olyan rossz állapotban van. Az alsósok azonban legalább egy külön tornaszobában mozoghatnak. A madarasi Református Általános Iskola ezért hetente egyszer, az erre vonatkozó megállapodás szerint, az önkormányzati általános iskola rendelkezésére bocsátja  tornatermét.

— Régi épület vagyunk, összehangolt szervezést igényel, hogy a gyerekek tornázni tudjanak a szabálytalan alakú, 154 négyzetméteres tornateremben, ám nem gondolom, hogy emiatt bezárnák az iskolát — közölte Törőcsik Erzsébet, a szolnoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatónője. — A hetedik-nyolcadik osztályosoknak egyébként lehetőségük van átjárni a Hegedűs T. András alapítványi iskola tornatermébe tornázni.

— Bár igaz, hogy harminckét éve nincs tornaterme az iskolánknak, de a sportudvar és a II. tagintézmény tornatermének  részbeni használatával meg tudunk felelni a minimális feltételeknek, ezért intézményünket ennek  hiánya miatt nem fogják bezárni — mondta Kővágó Györgyné, a szolnoki Építészeti, Faipari és Környezetgazdálkodási Szakközép- és Szakiskola  Petőfi úti tagintézményének igazgatónője. — Az ideális körülmények megvalósítása érdekében az önkormányzattal közösen, idén januárban pályázatot nyújtottunk be új tornaterem építésére, melyet a Közúti Igazgatóság és az iskolaépület közötti telekterületen szeretnénk megvalósítani. A pályázat sikeres elbírálása esetén a 18x36 méteres tornaterem, a hozzárendelt kiszolgáló és szociális helységcsoportokkal, az intézmény teljeskörű akadálymentesítésével európai színvonalú feltételrendszert biztosítana. Az építési beruházás, az akadálymentesítés és a sporttechnológiai eszközbeszerzés becsült értéke közel négyszáz millió forint.

A hazai iskolák kilenc százalékának, 378 oktatási intézménynek nincs megfelelő tornaterme - olvasható az egyik internetes oldalon. A kisebb településeken a tanulók nagyrészt művelődési házakban, falusi sportcsarnokokban vagy más intézmények tornatermében tartják télen a testnevelés órákat. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!