Közélet

2008.03.23. 15:45

Júniusban újabb várossal bővülhet a megye

Jászkisér önkormányzatának képviselő-testülete döntést hozott arról, hogy kezdeményezi a település várossá nyilvánítását. Amennyiben az elképzeléseiknek megfelelően zajlik az adminisztrációs folyamat, úgy a Magyar Köztársaság elnöke Sólyom László még idén júniusban határozhat Jászkisér városi rangra emeléséről.

Banka Csaba

A szükséges dokumentumokat nemrégiben át is adták az Észak Alföldi
Közigazgatási Hivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége
vezetőjének. Hajdú László polgármester honlapunknak elmondta: az, hogy most önkormányzatuk dönthetett ebben a kérdésben nem egyik napról a másikra alakult ki. Az igény, hogy a településből város legyen, hosszú évek óta meg van az itt élőkben. A községi fejlesztéseket, az infrastruktúra hálózat bővítését, illetve a szolgáltatások körének kialakítását mindig úgy próbálták egyengetni, hogy az a későbbiekben alátámassza a városiasodást. A várossá nyilvánítás szándéka az 1990-es évek közepén vetődött fel, a 2006 – 2010-es ciklusban pedig — miután teljessé vált az infrastruktúra hálózat — már határozott célként fogalmazódott meg a település városias jellegének-, illetve a városi rang visszaszerzésének igénye.

Fejlődő munkahelyteremtők

A nagyközségben folyamatosan fejlődnek a korábban itt megtelepedett vállalkozások. Egyértelmű cél az önkormányzat számra, hogy a munkahelyeket teremtő gazdasági társaságok megmaradjanak Jászkiséren, minél kedvezőbb feltételeket teremthessenek munkájukhoz. Az önkormányzat ipari

fejlesztésekhez alkalmas területet alakított ki az érkező befektetők számára, illetve mind nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatás színvonalára, hogy biztosíthassák a megfelelő létszámú munkaerőt is.

Jászkisér az Alsó-Jászság legnagyobb területű községe, ez idő szerint
5893 lakossal bír. A XIX. században, 1818-tól már büszkélkedhetett városi
ranggal a település, amely rangtól a XX. század első évében kellett
megválnia. Az infrastrukturális ellátottsága eleget tesz a várossá válás
követelményeinek. Működik az ivóvíz hálózat, a villany, a gáz, a telefon,
illetve a szilárd és folyékony hulladék elszállításának lehetősége már
egyaránt természetes az itt élők számára. Ezeken az alapokon pedig jól
működik az egészségügyi-, bölcsődei-, óvodai-, iskolai ellátás,
eredményesen tevékenykednek a civil szervezetek, emeli az itt élők
biztonságérzetét a köztestületi Tűzoltóság, illetve az itt működő
mentőállomás is. A kulturális élet változatosabbá tételét számos rangos közösségi esemény szolgálja, a munkahelyek száma növekszik, ami az elhelyezkedést gátolja sokaknál, az az iskolázottság, a szakismeret hiánya.

Az 1990-es évektől folyamatosan javul a nagyközség általános
ellátottságának mutatója. Olyan háttér alakult ki, amely segíti a
vállalkozások fejlődését, illetve új munkahelyek megteremtését. A térségi
szerepvállalás az utóbbi évtizedben nagymértékben erősödött. Az oktatás
terén a Péllyel megkötött iskola- és óvodafenntartói társulással, az
egészségügy terén a mentőállomás és fiziotherápiás szolgáltatás
működtetésével. Ez utóbbi szolgáltatást egyébként évek óta saját költségén tartja fenn az önkormányzat, és a fejlesztés megvalósításához pályázati támogatást szeretnének igénybe venni a regionális fejlesztési alapból. A szociális gondoskodás intézménye a Kistérségi Támogatói Szolgálat jászkiséri alközpontja is. A tűzbiztonság tekintetében pedig a köztestületi tűzoltóság működtetésével, amely Kiséren kívül felel Jászapáti, Jászladány és Tiszasüly településeiért is. Az itt élők alkalmasnak érzik településüket arra, hogy egy térségi mikro-centrumként városi feladatokat lásson el.

— Azon túl, hogy a nagyközségben élők számára mindenképpen presztízst
jelentene, és büszkeséget adna a városi rang visszaszerzése — fejtette ki
Hajdú László polgármester —, mindenképpen bővebb forrásokat is
biztosíthatnának a fejlesztési elképzelések megvalósításához. Attól persze
nem emelkednek az állami normatívák, hogy egy település városi rangot kap, viszont számos plusz pályázati keret nyílhat meg számára. Ezek mind jobb kihasználásával, közvetett módon növekedhetnének a települési bevételek is.

elképzeléseiknek megfelelően zajlik az adminisztrációs folyamat, úgy a

Magyar Köztársaság elnöke Sólyom László még idén júniusban határozhat Jászkisér városi rangra emeléséről. Banka Csaba Fejlődő munkahelyteremtők A nagyközségben folyamatosan fejlődnek a korábban itt megtelepedett vállalkozások. Egyértelmű cél az önkormányzat számra, hogy a munkahelyeket teremtő gazdasági társaságok megmaradjanak Jászkiséren, minél kedvezőbb feltételeket teremthessenek munkájukhoz. Az önkormányzat ipari

fejlesztésekhez alkalmas területet alakított ki az érkező befektetők számára, illetve mind nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatás színvonalára, hogy biztosíthassák a megfelelő létszámú munkaerőt is. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!