Közélet

2008.03.05. 15:12

Körjegyzőség: Éves szinten plusz 8 millió az államtól

Márciustól körjegyzőséget működtet két Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülés, Pusztamonostor és a tőle közúton hat kilométerre elérhető Jászágó; a körjegyzőség gesztortelepülése a Pusztamonostor lesz.

forrás: MTI

Az önkormányzati illetve államigazgatási feladatok közös ellátását szolgáló társulási formát a 700 lelkes Jászágó kezdeményezte, miután az 1.000 fő alatti lakosú helységek esetében az állami támogatás a körjegyzőség megalakításához kötött - tette hozzá Mudris Andrásné, aki a körjegyzői posztot látja majd el..

Tájékoztatása szerint a körjegyzőség létrehozásával a kereken 180 millió forintos költségvetésű Pusztamonostor és 90-100 millió forintból gazdálkodó Jászágó éves szinten nyolcmillió forint többletpénz kapott az államtól a közös hivatalra. A két település polgármesteri hivatalában az összesen kilenc köztisztviselői státusz megmaradt, a jászágói jegyzői poszt viszont megszűnt.

Az együttműködési megállapodás szerint a két önkormányzatnak évente kétszer közös testületi ülést kell tartani. Mudris Andrásné minden héten kedden tartózkodik Jászágón az ottlakók ügyeinek intézésére. Mint mondta, a körjegyzőség első komoly erőpróbája a március 9-ei ügydöntő népszavazás lebonyolítása lesz.

Az állami elvárás és a gazdasági kényszer miatt az alföldi megyében körjegyzőséget működtet már az idei év elejétől Mezőtúr és Mesterszállás, valamint a Jászságban Jászszentandrás és Jászivány.

Ezek is érdekelhetik