Közélet

2008.03.19. 18:15

Lakásfoglalók: ha nem költözöl kidobnak, szétverik a házad!

Hivatalos szervek szerint nem jellemző az illegális lakásfoglalás Szolnokon. A jelentős adósságot felhalmozók viszont sokszor kénytelen áron alul eladni az ingatlanukat.

Békési Brigitta

— Nincs a faluban olyan, aki nyilatkozni merne az illegális lakásfoglalással kapcsolatban bármit is — tájékoztatott egy, a neve elhallgatását kérő tiszabői lakos. — Az ilyen esetek nagyon ritkák, inkább az a jellemző, hogy minimális áron, két-háromszázezer forintért kényszerülnek eladni a tulajdonosok a házukat. Ellenkező esetben vagy kirámolják a lakását az illetőnek vagy lebontják azt. Jelenleg három engedély nélküli bontásról tudok Tiszabőn. Előfordult már olyan is, hogy önkényesen költözött be más ingatlanába egy egész család. Az itteniek ilyen esetekben nem mernek ellentmondani, mert félnek. Ezért nem tesznek feljelentést a rendőrségen sem. Nemrég történt, hogy egy ittlakó szépen felújított házát tették a földdel egyenlővé. Mire az illető hazatért a hétvégi hivatalos útjáról, a háznak hűlt helye volt.

A rendőrség segít a kilakoltatásnál

Nem számít bűncselekménynek az illegális lakásfoglalás, ezért nem is volt ezzel kapcsolatos ügye a szolnoki rendőrkapitányságnak — tájékoztatott Szabó Zita, a városi rendőrkapitányság sajtóreferense. — Amennyiben fizetnek a tulajdonosnak az ingatlanért, nem számít illegálisnak a lakásfoglalás. Inkább az önkormányzati lakásokra jellemző, hogy abban jogcím nélkül tartózkodnak az ott élők. Az önkormányzati dolgozó ilyenkor kimegy, és megpróbálja jobb belátásra bírni a lakókat, hogy költözzenek ki abból. Amennyiben ez nem sikerül, kérheti a rendőrség segítségét, testi épségének biztosítása érdekében, ha önkormányzati határozat vagy bírósági végzés is született az ügyben. A kirendelt rendőr végrehajtási cselekményeket nem végezhet, a végrehajtót kizárólagosan megillető kényszercselekményt nem foganatosíthat, rakodási, szállítási munkában nem vehet részt.

— Akiknek jelzáloghitel van a lakásukon és nem tudják, sőt hajlandóságot sem mutatnak arra, hogy kifizessék a banki tartozásukat, a lakásfoglalók törlesztik helyettük az adósságot, majd jóval a lakás értéke alatt megvásárolják az ingatlant — mondta a szolnoki K. Ferenc, aki pénzbehajtással foglalkozik. —  Ötmillió forintot érő házért, két-három milliót adnak. Általában harminc napos határidőt kapnak a korábbi tulajdonosok a kiköltözésre. Amennyiben nem hagyják el a lakást, körülbelül dupla annyian odamegyünk, mint ahányan a lakásban tartózkodnak és kilakoltatjuk őket. Úgy gondolom, hogy ez olcsóbb és költségesebb is, mint a hivatalos út.

— El kell különíteni az illegális lakásfoglalást a jogcím nélküli lakáshasználattól — mondta Romhányi Beáta, a szolnoki szociális támogatások osztályának vezetője. — Előbbi az üresen álló ingatlanba történő önkényes beköltözést jelenti. A jogcím nélküliség esetében vagy lejár a bérleti szerződés és nem kérik a meghosszabbítását vagy kérik, de nem jogosultak rá az ott lakók. Lakbér vagy fűtési díjhátralék felhalmozása esetén is jogcím nélküli lakáshasználóvá válhat a bérlő. Az élettársnak, ha nem volt bérlőtárs, a bérlő halála után el kell hagynia a lakást, míg a házastársnak nem. Kiköltözése után, azonban újra igényt nyújthat be — folytatta.

— Az eredménytelen felszólítások után, a lakás kiürítése iránt bírósági eljárás indul. A jogerős bírósági ítéletet követően pedig a végrehajtóhoz kerül az ügy. Sokszor a végrehajtók megérkezése előtt egy nappal, az addig jogcím nélkül a lakásban tartókodók leadják a kulcsokat. Csak a jó idő beköszöntével lehet kiköltöztetni a lakókat, télen, november elejétől, március végéig senkit nem lehet kilakoltatni. A lakbér és közüzemi díjhátralékok felhalmozása esetén a bérlő igénybe veheti az önkormányzatáltal biztosított adósságkezelési szolgáltatást vagy kérelemmel fordulhat az "Esély a Díjhátralékosoknak" Közalapítványhoz is. Amennyiben a jogcím nélküli lakáshasználó rendezi a tartozását, bérleti jogviszonya helyreállítható. Évente körülbelül 20-25 jogcím nélküli lakáshasználót kell az önkormányzati lakásból kilakoltatni Szolnokon.

— Több éve, naponta kétszer, őrző-védő szolgálat járja az üresen álló önkormányzati lakásokat — tudtuk meg Andrási Imrétől, a szolnoki Szollak Kft. igazgatójától. —  Erre azért van szükség, mert régebben előfordult, hogy a lakásokba jogcím nélküli lakók költöztek be, akiknek nem volt érvényes lakásbérleti szerződése. Ma már csak elvétve fordul elő az is, hogy általános nemfizetés miatt kell elhagyni valakinek a lakást.

Békési Brigitta A rendőrség segít a kilakoltatásnál Nem számít bűncselekménynek az illegális lakásfoglalás, ezért nem is volt ezzel kapcsolatos ügye a szolnoki rendőrkapitányságnak — tájékoztatott Szabó Zita, a városi rendőrkapitányság sajtóreferense. — Amennyiben fizetnek a tulajdonosnak az ingatlanért, nem számít illegálisnak a lakásfoglalás. Inkább az önkormányzati lakásokra jellemző, hogy abban jogcím nélkül tartózkodnak az ott élők. Az önkormányzati dolgozó ilyenkor kimegy, és megpróbálja jobb belátásra bírni a lakókat, hogy költözzenek ki abból. Amennyiben ez nem sikerül, kérheti a rendőrség segítségét, testi épségének biztosítása érdekében, ha önkormányzati határozat vagy bírósági végzés is született az ügyben. A kirendelt rendőr végrehajtási cselekményeket nem végezhet, a végrehajtót kizárólagosan megillető kényszercselekményt nem foganatosíthat, rakodási, szállítási munkában nem vehet részt. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!