Közélet

2008.03.10. 17:50

Májusban megbüntetik, mert nem szedett vizitdíjat

Dr. Nagy Levente kunhegyesi fogorvos a mai napig nem fogadott el egyetlen fillér vizitdíjat sem betegeitől, pedig a megyei egészségbiztosítási pénztár (MEP) már a bírósághoz fordult az üggyel. A helyzetet az teheti különössé, hogy a hétvégi népszavazáson a választópolgárok többsége elutasította a vizitdíjfizetést.

Hutter Zsófi

Mint arról korábban beszámoltunk, dr. Nagy Levente fogorvos Alkotmányba ütközőnek és etikátlannak tartja a vizitdíjat, ezért nem hajlandó beszedni azt.

A jelenleg érvényes jogszabály szerint a betegnek be kell fizetni, az orvosnak pedig be kell szedni a vizitdíjat. Ha az orvos ezt a kötelezettségét nem teljesíti, az elmaradt díjat meg kell térítenie az egészségbiztosítási alapnak. Mivel a kunhegyesi fogorvos nem tett eleget kötelezettségeinek, ezért a MEP fizetési felszólítást küldött, majd jogszabálynak megfelelően a 15 napos határidő lejárta után a bírósághoz fordult, kérve a fizetési meghagyás kiadását.

Több száz ezret kellene kifizetnie

Dr. Nagy Levente tavaly február 15-től egyetlen fillér vizitdíjat sem kért betegeitől. Az egészségbiztosítási pénztár ezért jegyzőkönyv szerint 1090 beteg után az elmaradt vizitdíjjal egyenértékű, 327 ezer forintos büntetést szabott ki, tudtuk meg a doktortól. Hiszen a jogszabály szerint nincs lehetőség a mérlegelésre, a vizitdíjat be kell szedni. A büntetésként befolyó bevétel egyébként az egészségbiztosítási alapnál marad, azt a MEP nem köteles visszafizetni az orvosnak.

— Május 26-ra tűzték ki a tárgyalást — kezdte az orvos. — Akkor dől majd el, hogy mekkora bírságot szabnak ki rám az elmaradt vizitdíjak miatt. Eddig sem szedtem, ezután sem fogadom el a pénzt, hiszen akkor saját magam ellen cselekednék. Úgy gondolom, hogy egyáltalán nem helyes dolog vizitdíjat szedni. Pontosan ezért a büntetést sem áll szándékomban kifizetni. Egyértelmű, hogy nekem is hiányzik ez a bevétel, amit ezzel veszítek, de ezt úgy próbálom meg pótolni, hogy sokat dolgozom. Jelenleg még teljesítményfinanszírozás van, de ne felejtsük el azt sem, hogy a vizitdíj bevezetése előtt megszűnt például az eszköztámogatás, és ezt pótolják a vizitdíjjal.

Újfaludi Pálné, a megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatója elmondta, májusra tűzték ki a tárgyalást, vagyis egyelőre bírósági szakaszban van az ügy. Ezért nem tud érdemi információval szolgálni.

Az ügy pikantériája, hogy mire megszületik a bírósági ítélet, már lehet, hogy a hétvégi népszavazás következményeként meg is szünteti a kormány a vizitdíjat. Azaz olyanért akarják megbüntetni az orvost, amiről kiderült, hogy megalkotása rossz döntés volt.

Ezek is érdekelhetik