Közélet

2008.03.24. 11:33

Szép a kabátod, turiban vetted?

'Nagyon csinos a rucid', dicsértem meg a minap kolléganőm igazán trendi, szolídan csíkos selyemblúzát. Most pont ez a divat, nem lehetett olcsó, gondoltam magamban, miközben titkon sejtettem, hol szerezte be a szemrevaló darabot.

Rimóczi Ágnes

Ismerem, tudom, hogy ő olyan nő, aki szívesen betér egy-egy turkálóba, hátha talál egy újabb, divatos ruhát. Mint ahogy a hölgyek többsége sem megy el a használtruha-üzeletek ajtaja előtt anélkül, hogy nem nyomják le a bejárat kilincsét. Bizony hölgyek, lehet, hogy sokan nem vallják be, egyre többen vannak, akik turkálókba (is) járnak ruhaneműt vásárolni. Én bevallom, és szerintem nincs abban semmi szégyellni való, hogy járok ilyen boltokba. Rendszeresen betérek egy-két szolnoki üzletbe, ahol, amellett, hogy esetenként divatos, és egyedi holmikat találok, különböző emberekkel találkozom. Olyanokkal, akik ugyanott vásárolnak, ahol én, mégis teljesen mások. Vannak, akik azért térnek be ide, mert számukra ez a megfizethető ár (hozzáteszem, az igényes turkálóban sem lehet már ötven-száz forintért venni egy-egy ruhadarbot, na de, mégiscsak olcsóbb, mint bármelyik butikban).

Az újat hányan próbálják fel vásárlásig?

Természetesen vannak olyanok is, akik bizony be nem tennék a lábukat a secondhand-boltokba. Hogy miért? Talán rossz érzéssel tölti el őket a tudat, hogy azt a bizonyos ruhát valaki már hordta, levetette és „kidobta”. A legtöbb üzlet minőségi, frissen mosott és vasalt ruhát árul, ezért egyátalán nem kell azzal a tudattal válogatnunk, hogy te jó ég, hiszen ezt a ruhát egy idegen ember viselte a testén! Ha jobban belegondolunk, a vadiúj ruhákat is számtalan kéz fogdossa össze, arról nem is beszélve, ki tudja hány ember próbálja fel, mire a saját ruhásszekrényünkbe vándorol.

Mások csak a kíváncsiság kedvéért néznek szét a használt holmik között, vannak, akik a válogatással kicsit kikapcsolódnak. Egyeseknek pedig már-már szenvedélyükké vált a „turkálás”. A fogasok között mindegyik „vásárlótípus” megtaláljuk.

Egy jól szituált, kalapos, ötven körüli hölgy is serényen válogat. Amikor hozzálépek és kérdem: rendszeresen jár-e, mesélni kezd. — Igen, minden héten jövök — mondja. — Néha olyan darabokat találok, amit a legmenőbb butikban sem láttam még. Ráadásul ezek biztosan egyediek, amit én nagyon fontosnak tartok. Mondaná még, de amikor megemlítem, hogy újságcikket készítek a turkálókról és az odajáró hölgyekről, urakról, elhallgat. Nevét természetesen nem árulja el, nehogy megtudja bárki is, hogy ő — aki láthatóan nem az olcsóságot keresi itt — használt ruhák között válogat.

Lám, lám, mégiscsak vannak még, akik nem szívesen árulják el, hogy olykor-olykor betérnek a secondhand-boltokba. Pedig a többség szerint turkálni ma már nem szégyen. És ez a vásárlási szokás ma már nem csak a hölgyek kiváltsága. A férfiak is rednszeresen betérnek egy-egy használtruha-üzletbe.

— Bizony, vannak férfiak szép számmal — meséli egy szolnoki eladóhölgy. — Előfordulhat, hogy nem itt vásárol az úr, mégis turis inben, nadrágban jár. A hölgyek ugyanis előszeretettel vásárolnak párjuknak is nálunk és más hasonló üzletekben — teszi hozzá.

S hogy honnan is származnak ezek a holmik? A legelterjedtebbek az angol, holland, esetleg német turkálók. Ezekben megtalálhatók a női és férfi holmik, gyerekruhák, cipők, dzsekik, a turkálókban semmiből nincs hiány. És az is biztos: ezek egyedi darabok, biztosan nincs belőlük másik, legalább is kicsi rá az esély. Különösen a vállfás turikban, ma már ezek az elterjedtebbek és kedveltebbek. Persze még van néhány hely, ahol kilóra mérik a ruhákat. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a „kimért” szoknyákon, nadrágokon, blúzokon jobban látszik, hogy használtak, mint a vállfás secondhand-boltokban kínált ruhák. Az is igaz azonban, hogy kilós üzletekben szinte tényleg fillérekért lehet bevásárolni. Különösen, hogy napról-napra olcsóbb lesz. Pénteken sokszor már csak száz forintot kell a ruha kilójáért a pénztárban hagyni, ez tényleg nem sok. Épp ezért ezekben főleg olyanok vásárolnak, akiknek nem futja drágább ruhára.

Ezek is érdekelhetik