Közélet

2008.03.06. 07:36

Újabb roma ügy a népszavazás kapcsán?

Személyi igazolványok sokaságát gyűjtötték be a hét végén a tiszavasvári cigány telepek lakóitól, nem kizárt, hogy összefüggésben a március 9-i szociális népszavazással – állítják helybeliek.

Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet tudósítója a lakosoktól úgy értesült, a személyi igazolvány kampányszerű beszedése indok nélkül, ám a családok megfenyegetésével történt. Nevét egyetlen érintett sem merte elárulni, az önkényes személyilefoglalók kilétére sem derülhetett fény az általános rettegés miatt.

Lakatos István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke értesült a különös tiszavasvári népszavazási előkészületről a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjétől, a lungo dromos Poczkodi Ferenctől. A szintén az említett roma szervezet színeiben elnöki székbe jutott megyei cigány vezető a Magyar Nemzetnek elmondta, a telefonon kapott hír hallatán kedden Tiszavasváriba utazott és tárgyalt a helyi kisebbségi önkormányzat képviselőivel.

A tárgyalás során azonban Lakatos Istvánnak azzal kellett szembesülnie, hogy a tiszavasváriak már elzárkóznak a begyűjtési ügy taglalásától. A megyei cigány önkormányzati elnök szerint társainak okkal kell tartaniuk atrocitásoktól. Egyrészt azért, mert a megyében már két hete dúl a romaszavazat-vásárlási botrány, s a rendőrségi nyomozással párhuzamosan elkeseredetten zajlik az ügy eltussolási kísérlete.

Másrészt azért fél szerinte a helyi roma testület, mert a város 2300 lelket számláló, három telepen élő roma közössége megosztott. A megyei kisebbségi önkormányzat elnöke szerint jogos a gyanú, hogy a személyik begyűjtésével a tiszavasvári cigányokat távol akarják tartani a referendumtól. Holott ha valakiknek érdeke elmenni és igennel szavazni a vizitdíj és a tandíj eltörlésére, azok a halmozottan hátrányos helyzetű vidéki cigányok. Rozgonyi Attila, Tiszavasvári polgármestere hangoztatta: ő maga bár keresett, de nem talált bizonyítékokat a személyi igazolványok beszedésére.

A Magyar Nemzet munkatársának azonban nem kellett sokáig keresgélnie a cigányok lakta városrészeken olyan embereket, akikkel elmondásuk szerint ilyen eset történt. Egy középkorú asszony elmondta, okmányától anélkül fosztották meg, hogy romának uzsorakamattal tartozna. (Közismert jelenség, hogy a szabolcsi és borsodi térségben a cigány közösség egy élősködő rétege uzsorakölcsönökből tollasodik meg szegényebb társai kárára.) Poczkodi Ferenc elismerte, hogy a fentiek értelmében tájékoztatta Lakatos István megyei elnököt, ám nem volt hajlandó állást foglalni abban a kérdésben, vajon kik, kinek az érdekében gyűjtöttek iratokat a helyi cigány lakosságtól. Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, az ügyben bejelentés szerdáig nem érkezett.


 

Ezek is érdekelhetik