Közélet

2008.04.30. 12:52

Holnap kezdődhet az össznépi lubickolás

A megyei strandok üzemeltetői már javában készülnek a holnapi nyitásra. Van, ahol megszépült fürdők várják majd a látogatókat, máshol viszont üresen marad néhány medence. Több helyen a belépő is drágult. Körkép a nagy lubickolós szezon kezdetén.

Polyák Adrienn

A törökszentmiklósi strand, csakúgy mint tavaly, ebben az évben is csupán egy medencével üzemel. A mostani szezonnyitányra a szokásos karbantartáson kívül nem készültek mással. A városi strandfürdő fejlesztésére azonban pályázatot nyújtottak be mintegy 1,1 milliárd forint értékben, tudtuk meg dr. Varga Imre jegyzőtől.

— Terveink szerint a támogatás segítségével egy új medencét és gyógyászati kiegészítő létesítményeket építenénk, mert így a családi és gyógyturizmus feltételeit teremtenénk meg — közölte a jegyző. — Ezzel a miklósi törzsközönség mellé távolabbi vidékekről is szeretnénk idecsábítani a fürdőzőket. Miután két-három éve változatlan árakon használhatták a strandot a vendégek, idén az inflációt követő mértékben emelkednek a jegyárak Törökszentmiklóson.

A karcagi városi strandfürdő egész évben nyitva van. Ilyenkor, a nyári szezon közeledtével itt is akad munka bőven. Már leszedték az úszómedencéről a sátrat, és javában zajlanak az apróbb felújítások. Kicserélik a sérült, lepattant csempéket, felszerelik a szabadtéri zuhanyozókat, dolgoznak a medencék meszelésén. A karcagi strandot utoljára 2004-ben újították fel, akkor épült meg a látványmedence. Most inkább a strandhoz tartozó kempingben volt változás, egyebek között a tavaly átadott faházak környékét parkosítják.

— Terveink szerint tovább bővítjük a fürdőt — mondta Fodor Miklós, a strand vezetője. — Egy 600 millió forintos pályázatot nyújtottunk be az Észak-alföldi Operatív Program keretére. Szeretnénk a mostani úszómedencét versenyzésre alkalmassá tenni, építenénk további két új medencét, kibővítenénk a meglévő öltözőépületet. Az idei nyáron Karcagon is egy kicsit drágábban lehet élvezni a strandot. A felnőttbelépő 900, a diák- és nyugdíjasjegy 550 forint.

A kunhegyesieknek az utóbbi három esztendőben nélkülözniük kellett strandjukat. Most azonban egy teljesen megújult és megszépült fürdő várja majd a vendégeket. Az önkormányzat a vízforgatót kivéve teljesen saját erőből építette újjá a strandot. A 300 millió forintos beruházáshoz maguk a városlakók is hozzájárultak úgynevezett vízjegyek vásárlásával.
— Volt olyan nyugdíjas néni is, aki a kisnyugdíjából támogatta az építkezést — érzékelteti a lakosok összefogását Szabó András polgármester. A mostani beruházás során új élménymedence  és új öltöző épült, a strand területét parkosították, virágokat ültettek. Most már csak néhány apróbb munka van hátra, s várhatóan május elsejétől nyitja kapuit a kunhegyesiek nagy örömére a strandfürdő. A belépti díjak igen alacsonyak, a felnőttek 600, a diákok és a nyugdíjasok pedig 300 forintért tölthetnek el egy napot a strandon. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy további fejlesztéseket is terveznek, így mintegy 200 millió forintra pályáztak, amelyből egy fedett medencét építenének és egy új termálkutat fúrnának.

A túrkevei gyógyfürdő is az egész évben üzemelő létesítmények közé tartozik. A szabadtéri medencéket korábban csak május közepén nyitották meg, most azonban itt is május elsejei nyitásra készülnek a medencék burkolatának felújításával. Perge Józseftől, a Túrkevei Gyógyfürdő Kht. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy a további fejlesztésre a kevi önkormányzat is pályázatot nyújtott be. Itt is emelkedtek az árak, a felnőttjegy 850, a gyermek- és nyugdíjasbelépő 600 forintba kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!