Közélet

2008.05.14. 07:45

Még a támadás előtt elmenekültek a vendégek a teraszról

Az elmúlt napokban esténként már rajokban támadtak a szúnyogok Szolnokon és a megye több pontján. Néhol szinte már tűréshatár feletti a számuk. De vajon meddig kell még kémlelnünk az eget az irtást végző repülőgépet keresve? Jelentés a szúnyogokkal folytatott ütközetből.

Mészáros Géza

A szúnyogirtás csak a szúnyogokra káros

A kémiai-biológiai kezeléseknél felhasznált szer semmilyen más élőlény élőhelyére nem jelent veszélyt. A használt anyagok emberre és melegvérű állatokra veszélytelenek.

Az elmúlt hét végén és Pünkösd hétfőn a vízpartok közelében tartózkodók már megtapasztalhatták az idei szúnyogok támadását. Nyáresték és vízparti kikapcsolódásunk megkeserítője lehet ez a kicsi rovar. Megjelenésükkel egyidőben az ellenük történő védekezés is megkezdődött.

— A korábbi években észre sem vettem, most pedig néhány napja nem lehet esténként a szabadban tartózkodni — panaszkodik a csípőszúnyogok ténykedésére a szolnoki Szabó Péter. A fiatalembert az egyik Tisza-parti vendéglő teraszán érte hétfő este a támadás. Mint mondja, kénytelen volt barátaival együtt elhagyni a szórakozóhelyet. Tapodi Esztert Tiszafüreden érintette érzékenyen a szúnyogcsípés.

— Nem csupán az a baj, hogy agyba-főbe csípnek, de nekem az is kellemetlen, hogy az orromba és a számba is megpróbálnak berepülni. Várom már nagyon a szokásos szúnyogirtási akciókat — tette hozzá.

Mivel védekezzünk a szúnyogok ellen, a viszkető csípésre van-e gyógyír?

Hatásos védelmet nyújt a rovarokkal szemben a füstölő, a fáklya, a spray és az elektromos szúnyogriasztó, amelyeket drogériákban tudunk beszerezni. A konnektorba dugható szúnyogriasztó folyadékkal és lapocskákkal is működik. Ha a párologtató üvegcse kifogy, vehetünk bele utántölthető folyadékot, vagy kisméretű lapot tehetünk az elektromos szúnyogriasztóba. Teraszon, kertben vagy kempingben hatásos a spirál formájú, jellegzetes illatot árasztó füstölő. Beltérben jó szolgálatot tesznek a szúnyog elleni spray-k, könnyedén megsemmisítik a kellemetlen kis rovarokat, amelyek hamar leszédülnek a földre, így nyomot sem hagynak, nem úgy, mint amikor — hosszas vadászás után — a falon csapjuk le őket. Barkácsáruházban beszerezhetünk még szúnyogűző fáklyát vagy fáklyába való szúnyogriasztó olajat, amelyek a szabad ég alatt védelmet nyújtanak a szúnyogokkal szemben. Ha már megtörtént a baj, és kezünkön, lábunkon ott díszeleg a győztes rovar csípése, hűsítő kenőcs —- gyógyszertárban kapható — enyhíti a viszketést, vagy a — gyógynövényszaküzletben megtalálható — medveolaj is hatásos a csípésre. Ajánlott homeopátiás szerek: a mezei kalász leginkább szúnyogcsípésre.

— Idén 12 millió forintot adott erre a feladatra a Magyar Turizmus Zrt. — válaszolt érdeklődésünkre Fejes Péter, a 23 települést magába foglaló Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás menedzsere. — Ez a támogatási összeg három millióval kevesebb, mint a korábbi években megszokott volt. A 12 millióhoz a társulásban résztvevő települések összesen további 12 milliót adnak, s ebből a költségből 5500 hektáron fog két-három héten belül elkezdődni a Tisza-tó térségében az idei gyérítés. A Tisza jobb oldalán Tiszasülytől Tiszakesziig, a bal partján pedig Tiszabőtől Tiszacsegéig folytatjuk le a légi kémiai kezelést — hangsúlyozta Fejes Péter.

Szolnok és további 15 település is együttműködési megállapodás keretében végzi el minden évben a szúnyogirtást a megyeszékhely térségében.
— Tudtommal ebben az évben már csak a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó kapott szerény támogatást szúnyoggyérítési programra — beszélt megkeresésünkre Dénes Gábor, a szolnoki polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának főmunkatársa. — Azonban ez a feladat nem hanyagolható el, így területarányosan osztják el az évente 53 millió forintos költséget az együttműködésben részt vevő, de államilag nem támogatott önkormányzatok. Nemrégen került pont annak a szerződésnek a végére, amely alapján újabb öt évre egy kft-t bízott meg a konzorcium a beavatkozásra. Ennek következménye, hogy a héten a Tiszaliget és a Cukorgyár körzetében elkezdődik a gyérítés, egyrészt melegköddel, másrészt biológiai kezeléssel. A jövő héten viszont már mintegy 6500 hektáron zajlik a teljes körű légi kémiai kezelés az érintett térség összes települése fölött. Egyébként elmondható, hogy a most érzékelhető szúnyogpopuláció mindenhol tűréshatáron belüli, azonban egyes helyeken az átlagosnál valóban magasabb mértékűnek mondható — mondta Dénes Gábor.

Karcagon utoljára 2006-ban volt szúnyogirtás, nyáron, több alkalommal. Tavaly pénz hiányában nem került erre sor. Bár biztos lesz rá igény ezen a nyáron is, de a város költségvetésében nem szerepel erre keret. Kisújszálláson, valamint Jászberényben tavaly is volt szúnyoggyérítés és idén is várható a kun és a jász településen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!